Den globala stolskapaciteten minskar igen

Fortsatta reserestriktioner gör att flyget har svårt att återhämta sig och under denna veckan minskade den globala kapaciteten bland världens flygbolag och kapaciteten på den svenska marknaden ligger just nu nästan 50 procent under nivåerna före pandemin.

Efter att den globala flygkapaciteten ökat under juni och början av juli har de senaste veckorna visat på att en tillfällig topp varit nådd. Under förra veckan minskade den globala stolskapaciteten med 1,3 procent jämfört med veckan innan dess och denna veckan fortsatte minskningen med 0,5 procent färre stolar jämfört med förra veckan enligt data från OAG.

OAG konstaterar även att många flygbolag och flygplatser förväntar sig nu att ”siffror” för år 2021 kommer att vara lägre än 2020, ett scenario som de flesta skulle ha avfärdat som omöjligt i början av året, det omöjliga kan alltså hända.

Den negativa utvecklingen av kapaciteten beror framförallt på reserestriktioner och på olika lokala utvecklingar där semesterperioder tar slut i vissa länder. I Europa fortsätter däremot kapaciteten att öka jämfört med förra i veckan. I västra Europa ökade kapaciteten med 3,4 procent och ligger nu 35,3 procent under kapaciteten före pandemin. I östra Europa ökade kapaciteten med 1,8 procent jämfört med förra veckan och den ligger på 16,6 procent under kapaciteten som fanns under samma period år 2019.

För Sveriges del är läget dock sämre än för Europa i stort. Stolskapaciteten ligger denna veckan 49,8 procent under nivåerna före pandemin vid samma tidpunkt och detta är en ökning med 3,9 procent jämfört med förra veckan. Med detta resultat listar OAG Sverige som ett av 20 länder där återhämtningen går som sämst i världen, sett till kapacitet. Även Finland finns med på listan och där är kapaciteten 68,4 procent lägre jämfört med sommaren år 2019, en ökning med 15,2 procent jämfört med föregående vecka. Allra sämst kapacitetsmässigt, bland de länder som hade minst 250 000 stolar per vecka i augusti år 2019, går det dock för Malaysia (-92,3%), Taipei (-88,4%) och Hong Kong (-87,2%).

(Foto: Tiia Monto)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.