Nordica flyger nu reguljärt under eget namn

Estniska Nordica genomförde den 1 augusti sina första reguljära flygningar på egna flygkoder istället för att låna LOT Polish Airlines koder. Den första flygningen för Nordica genomfördes i Sverige men fler flyglinjer i Europa kan vara på gång.

Nordica, som ingår i Nordic Aviation Group, flyger sedan den 1 augusti reguljära flygningar efter att ha blivit ett internationellt certifierat flygbolag och fått en egen IATA-kod. Detta är också första gången som passagerare köper biljetter från Nordicas egen säljplattform. Tidigare har Nordica lånat LOT Polish Airlines IATA- och ICAO-koder samt anropssignal, LO, LOT och Lot men sedan den 1 augusti är det istället ND, NDA och Nordica Air som används för flygningar.

Nordicas kommersiella chef Deepak Ahluwalia säger att det kan komma som en överraskning för många att få veta att Nordica först nu har blivit ett flygbolag i IATA-termer.

”Som sagt, det var aldrig en hemlighet att vi använde andra flygbolags biljettförsäljningssystem och outsourcade flygtjänster från andra företag”, säger Deepak Ahluwalia. ”Att bryta sig helt loss från LOT Polish Airlines och se till att vi har den kapacitet vi behöver för att arbeta oberoende är en utveckling som har skett under det senaste året eller så.”

Den första flygningen som Nordica genomförde med egna koder och som ett helt eget flygbolag var sträckan Gällivare-Arvidsjaur-Stockholm Arlanda, som dotterbolaget Regional Jet som marknadsför sig som Xfly, trafikerar med Mitsubishi CRJ-900-flygplan. Flyglinjen från Norrland till Stockholm är upphandlad av Trafikverket och det är just upphandlad flygtrafik som Nordica ser som den största möjligheten för flygbolaget framöver när flygbolagens vilja att starta nya linjer dämpas av pandemin.

”Vi deltar i ganska många andra europeiska upphandlingar, och om vi vinner dem kommer vi att operera rutterna med våra egna flygplan och besättningar, säger Deepak Ahluwalia.

Nordica planerar även för att starta egna flyglinjer från Tallinn när marknaden återhämtat sig från pandemin. Tidigare har Nordica flugit reguljära linjer från den estniska huvudstaden men sedan mitten av år 2019 har bolaget inte haft några flyglinjer och istället sagt att man varit beredd att gå in på den estniska marknaden om andra flygbolag inte kan upprätthålla tillräckliga förbindelser till och från Tallinn.

(Foto: Rosedale7175)

En kommentar

  1. hej!
    Jag vill resa hos er från Arvidsjaur till Stockholm på 11 Augusti . Vi har ett barn som 5 månader år och vi vill ta barnvagen med oss. men när jag gå in att köpa biljetter det står på resedetaljer om bagage för spädbarn måste man kontakta flygbolaget. Vi vill ha information om barvagn . Tack

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.