Storbolagen i USA redovisar vinster igen

Tre av de fyra stora flygbolagen i USA, American, Delta och Southwest redovisar vinst för årets andra kvartal när flygtrafiken i USA återhämtar sig allt mer. För det fjärde stora flygbolaget, United Airlines, var det dock en förlust för andra kvartalet men samtidigt ett kraftigt förbättrad resultat jämfört med år 2020.

Flygbolag i USA ska anställa många piloter och allt fler flyger igen när återhämtningen på framförallt den stora amerikanska inrikesmarknaden blir allt bättre. Enligt data från TSA ligger inrikespassagerarantalet just nu endast tio procent under 2019 års nivåer. Den positiva utvecklingen märks även på flygbolagens ekonomi där American Airlines, Delta Air Lines och lågprisbolaget Southwest Airlines redovisar vinster för årets andra kvartal.

American Airlines redovisar en vinst på 19 miljoner dollar (165 miljoner kronor), Southwest Airlines drygt 348 miljoner dollar (drygt tre miljarder kronor) och Delta Air Lines skrapade ihop en vinst på 652 miljoner dollar (5,7 miljarder kronor). Det är framförallt en nästintill full återhämtad inrikesmarknad i USA och ett affärsresande som börjar att komma igång igen som bidragit till de positiva resultaten.

Av de fyra stora flygbolagen i USA släpar dock United Airlines efter. Star Alliance-bolaget redovisar en förlust på 434 miljoner dollar (3,8 miljarder kronor) för det andra kvartalet i år. Visserligen är detta betydligt bättre än förlusten på 1,6 miljarder dollar under det andra kvartalet år 2020 men ändå en bra bit efter de övriga storbolagen. En anledning till detta är att United Airlines har ett större internationellt fokus på sitt linjenät än övriga storbolag i USA och den internationella trafiken har fortsatt svårt att återhämta sig.

(Foto: Glenn Beltz)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.