Ambulanshelikopter kan baseras på Kristianstad Österlen Airport

Kristianstad Österlen Airport kan få ännu en helikopter baserad på flygplatsen eftersom den Södra sjukvårdsregionen föreslår att basera en ambulanshelikopter på den nordöstskånska flygplatsen.

Sedan år 2018 har Sjöfartsverket haft en av sina räddningshelikoptrar baserad på Kristianstad Österlen Airport efter en flytt från Ronneby Airport. Under år 2020 blev ett tillfälliga kontraktet permanent och Sjöfartsverket har tecknat ett avtal med Kristianstad flygplats om att husera på flygplatsen de kommande 20 åren från år 2020. Dessutom meddelades i april förra året att det byggs egna lokaler till Sjöfartsverkets verksamhet på flygplatsen.

Sjöfartsverket kan dessutom få sällskap av ytterligare en helikopter baserad på Kristianstad Österlen Airport när Södra sjukvårdsregionen som består av Halland, Skåne, Blekinge och Kronoberg vill basera en ambulanshelikopter där enligt Sveriges Radio.

”Det finns ett behov och den gruppen som utrett frågan menar också att det kan vara en idé att testa verksamheten och har pekat ut just Kristianstad Österlen Airport som den lämpligaste placeringen”, säger Jonas Haak, VD på Kristianstad Österlen Airport till Sveriges Radio.

Om förslaget som nu finns om en ambulanshelikopter på Kristianstad Österlen Airport blir verklighet ska den vara tillgänglig för Skåne, Blekinge och Kronoberg och blir ytterligare ett steg med samhällsviktigt flyg på flygplatsen. Beslut om basen kommer att tas i december.

”Självklart betyder det mycket för vår region som får väldigt mycket bättre förutsättningar att lyckas vid eventuella händelser och hantera dessa på bättre sätt. För flygplatsen betyder det väldigt mycket för att vi i ännu större utsträckning kan spela en viktig roll i det som är det samhällsviktiga flyget”, säger Jonas Haak till Sveriges Radio.

Reguljärtrafiken har däremot stått still på Kristianstad Österlen Airport sedan coronapandemin början men ett lokalt initiativ med namnet Skåneflyg har tidigare aviserat att man ska återuppta trafiken på Kristianstad-Stockholm under andra halvåret i år.

((Foto: Bluescan)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.