Fotbolls-EM lyfte flygbokningarna

Fotbolls-EM för herrar tidigare i sommar bidrog positivt till flygresandet för de städer som arrangerade matcher. Data från IATA visar att bokningarna till ”EM-städer” ökade med 42 procent under EM jämfört med en månad tidigare.

Elva europeiska städer var med och arrangerade fotbolls-EM för herrar under delar av juni samt juli och städerna såg samtidigt ett ökat antal bokning av flygresor i samband med arrangemanget. Enligt IATA ökade antalet bokningar med 42 procent under fotbolls-EM jämfört med en månad tidigare till de elva städerna vilket visar att människor dels är redo att resa igen, dels hur större sportevenemang är viktiga för flygresandet.

Siffrorna för fotbolls-EM i år kan jämföras med fotbolls-EM år 2016 som arrangerades i Frankrike där antalet bokningar till städerna i Frankrike ökad med endast tre procent. Detta kan enligt IATA bero på att flera använde marktransporter för att resa mellan städer i Frankrike men att EM under sommaren i år var utspritt över flera länder. Det gjorde att flyget mer eller mindre var det enda rimliga transportslaget att använda på grund av tidsaspekten och långa avstånd.

IATA noterar även att reserestriktioner för flera länder i Europa lättade i samband med fotbolls-EM och detta har också bidragit till det ökade resandet. Samtidigt är det värt att notera de stora skillnader som finns i bokningsutvecklingen för de elva arrangörsstäderna. Exempelvis ökade antalet ankommande passagerare endast med 36 procent i London jämfört med en månad före och antalet bokningar ökade bara med 18 procent för resor till St. Petersburg. Samtidigt ökade antalet bokningar till Köpenhamn och Budapest, som bara arrangerade fyra matcher vardera, med 86 respektive 75 procent jämfört med en månad tidigare.

(Foto: Johnpsolis)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.