Detta underskattade Wizz Air i Norge

Wizz Airs korta period på inrikesmarknaden i Norge kantades av hårt motstånd mot det ungerska lågprisflygbolaget och nu öppnar bolagets kommersiella chef upp om vad man underskattade innan man började flyga inrikes i Norge.

Wizz Air flög inrikes i Norge i ungefär sju månader, från slutet av år 2020 till juni i år. Bolaget flyger fortsatt utrikeslinjer till och från Norge men att ge sig in på den norska inrikesmarknaden visade sig vara något helt annat än att flyga internationella linjer till Norge. Wizz Air visade sig ha underskattat en viktig faktor för att framgångsrikt flyga inrikes i Norge vilket bolagets kommersiella chef George Michalopoulos berättar för Simple Flying.

”Utmaningen och vad vi underskattade är hur mycket systemet stöder de lokala flygbolagen. Vid någon tidpunkt insåg vi att detta inte kommer att bli en lika spelplan, vi kommer inte att kunna konkurrera på lika villkor. Vi hade så många andra möjligheter som knackade på dörren att vi bestämde att det skulle vara en bättre användning av kapacitet för att flytta den kapaciteten någon annanstans”, säger George Michalopoulos om Wizz Airs inrikestrafik i Norge till Simple Flying.

Stödet till de lokala flygbolagen SAS, Norwegian och Wideröe från marknaden blev alltså det som knäckte Wizz Airs satsning på inrikestrafik i Norge som varit en av få marknader som klarat pandemin relativt väl. Wizz Air flög under sina sju månader i Norge från Oslo till bland annat Bergen, Trondheim och Tromsö.

För Sveriges del återstår att se om lågprisbolaget Ryanair kommer att få det lika tufft på den svenska inrikesmarknaden om resenärer står lojala till lokala flygbolag som SAS, BRA och Air Leap-koncernen när man i slutet av oktober börjar att flyga från Stockholm Arlanda till Göteborg och Malmö.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.