Tydlig uppgång för flygresandet i Sverige

I juni flög det 862 550 passagerare på landets passagerarflygplatser. Det är en ökning med närmare 347 procent jämfört med samma månad år 2020 och en minskning med 79,9 procent jämfört med juni år 2019. Det är dock betydligt bättre än i maj då antalet passagerare var 87,9 procent lägre jämfört med samma period före pandemin. 

Juni var den bästa månaden för flygresandet i Sverige sedan pandemin började. Detta eftersom det flög fler än någonsin tidigare under pandemin på landets flygplatser enligt statistik från Transportstyrelsen. Totalt flög det 309 377 inrikespassagerare och 553 173 utrikespassagerare vilket totalt blir 862 550 passagerare på landets flygplatser under juni månad. Det är för tillfället en tydlig återhämtning för flygresandet som sker och troligen beror detta på att fritidsresandet ökat kraftigt i juni i takt med fler vaccinationer, öppnade gränser och semestertider.  

Jämfört med tiden före coronapandemin, i detta fall juni år 2019, är det inrikestrafiken som fortsatt återhämtar sig bäst. I juni var det 73,4 procent färre inrikesresande jämfört med juni år 2019 medan utrikestrafiken låg 82,3 procent under nivåerna före pandemin. Siffrorna visar också att även om juni var en tydlig framgång är det långt kvar till antalet resande före coronapandemin. 

De fem största flygplatserna i landet i juni var Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter, Stockholm Skavsta, Malmö och Stockholm Bromma. De fyra första flygplatserna ökade antalet passagerare med mellan 295 och 595 procent jämfört med juni år 2020 medan Bromma flygplats även i juni stod för en stor ökning av passagerare. Man ökade antalet resande med 1 176 procent jämfört med juni år 2020. Den flygplats som ökade antalet passagerare mest jämfört med juni år 2020 var Stockholm Västerås som hade 4 358 passagerare vilket innebar en procentuell ökning med nästan 14 000 procent. Den kraftiga ökningen beror på att man endast hade 31 passagerare i juni föregående år. 

Den flygplats som stod emot pandemin bäst i juni, jämfört med juni år 2019, var Sveg med enbart 16 procent färre passagerare följt av Pajala (-44,6%) och Torsby (-47,4%). Samtliga flygplatser har upphandlad flygtrafik men också ett få antal passagerare vilket bidrar till den relativt sett positiva utvecklingen för dessa flygplatser som ligger väl över snittet för passagerarnivåerna på de svenska flygplatserna som i juni var -79,9 procent.  

Att fritidsresandet är tillbaka märks bland annat på Visby Airport, eftersom Gotland är en populär semesterdestination, som hade 61,9 procent färre passagerare i juni jämfört med före pandemin och även på Västerås som uteslutande har linjer inriktade på semesterresor. Även Ängelholm Helsingborgs flygplats som är en sommardestination visade på en positiv återhämtning med passagerarnivåer som ”bara” ligger 66 procent under de före pandemin.  

Samtidigt står flera flygplatser helt utan passagerartrafik. I juni hade Mora, Sälen, Borlänge, Karlstad, Norrköping och Örebro inte en enda registrerad passagerare medan Jönköping, Trollhättan och Kristianstad hade ynka åtta, fyra respektive två passagerare under årets sjätte månad. Samtliga flygplatser saknade regelbunden passagerartrafik under juni men under juli har exempelvis Sälen flygtrafik med BRA och i augusti återvänder charterflyget till Norrköping. 

I juni såg en tydlig återhämtning för flygresandet och juli har förutsättningar för att bli ännu bättre. Årets sjunde månad domineras av fritidsresenärer, som är den typ av resande som driver på återhämtningen just nu, och Swedavia ser även tendenser i början av juli att resandet ökar allt mer på deras flygplatser. Nästa månad som blir än mer intressant är augusti och september då en fingervisning kan komma om hur affärsresandets återhämtning kommer att se ut till en början.  

(Foto: My another account)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.