Mitsubishi kan återuppta tillverkningen av CRJ-flygplan

För drygt ett år sedan köpte Mitsubishi Heavy Industries Bombardiers CRJ-program och produktionen lades ner kort därefter. Nu kommer det dock rapporterar om att Mitsubishi funderar på att återuppta tillverkningen av CRJ-flygplan.

Vid slutet av förra året upphörde tillverkningen av CRJ-flygplan i Montreal efter att alla beställningar av flygplansfamiljen hade levererats. Tidigare under år 2020 hade kanadensiska Bombardier sålt CRJ-programmet till Mitsubishi Heavy Industries som nu tittar på att starta upp tillverkningen av CRJ-flygplan igen enligt ch-aviation.

Om tillverkningen av flygplansfamiljen återupptas ska det gälla CRJ 550-varianten, som lanserades i början av år 2019, och den tilltänkta kunden för fler flygplan är United Airlines och de flygbolag som flyger på uppdrag av United som United Express. De CRJ 550-flygplan som flyger idag är konverterade CRJ 700 som istället för de vanliga 70-78 stolarna har plats för 50 passagerare vilket ger extra komfort något som ska tilltala United Airlines för fler beställningar av flygplanstypen.

Om Mitsubishi bestämmer sig för att antingen återuppta tillverkningen av CRJ 550 eller bara arbeta med att konvertera befintliga CRJ 700-flygplan till CRJ 550 finns det hinder. Det japanska företaget har sedan man lade ner produktionen av CRJ lämnat över stora delar av fabriksanläggningarna i Montreal till Airbus och deras produktion med A220-flygplan. Det krävs alltså nya lokaler för att få igång produktionen av CRJ-flygplan igen vilket är en signifikant investering.

Mitsubishi själva säger att man inte har tagit några beslut om att gå vidare med att tillverka CRJ-flygplan igen. Det japanska företaget beslutade under slutet av förra året att lägga ner sitt eget försök att tillverka regionala jetflygplan på grund av allt för stora kostnader.

I Sverige flyger Mitsubishi CRJ 900-flygplan främst genom det estniska flygbolaget Xfly. CRJ-flygplanen flygs framförallt på uppdrag av SAS men också på Nordicas flyglinje Gällivare-Arvidsjaur-Stockholm.

(Foto: Alan Wilson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.