Luleå-Stockholm står starkt mot pandemin – men inga flygningar till Bromma

Flyglinjen Stockholm-Luleå var den största inrikeslinjen år 2020 och en av inrikeslinjerna som stått emot coronapandemin bäst. Ändå har Luleå ingen flyglinje till Stockholms cityflygplats Bromma, då all trafik från Luleå går till Arlanda, och har heller så inte haft sedan år 1999.

Före coronapandemin var Stockholm-Luleå en av de större inrikeslinjerna mätt i antal passagerare. Under coronaåret 2020 blev linjen som uteslutande använder Arlanda flygplats däremot den största inrikeslinjen eftersom resandet på linjen stod emot bättre än på många andra inrikeslinjer. Trots att flyglinjen Arlanda-Luleå klarat sig relativt väl genom pandemin och under år 2021 jämfört med andra inrikeslinjer saknar Luleå flygningar till Stockholm Bromma.

Medan betydlig mindre linjer som Ängelholm Helsingborg-Stockholm och Kalmar-Stockholm har flygtrafik till både Arlanda och Bromma i sommar har Luleå enbart flygningar till Arlanda. Dessutom är konkurrensen relativ låg jämfört med andra inrikeslinjer eftersom bara SAS och Norwegian flyger på linjen och då till Arlanda. Samtidigt som Luleå inte har några flygningar till Bromma får den norrländska kollegan Skellefteå Airport flygtrafik till både Arlanda och Bromma i sommar när BRA börjar flyga till Skellefteå. BRA ser även Luleå-Bromma som en intressant linje, men har inga konkreta planer på att börja flyga sträckan som det ser ut nu.

”Vi är mitt uppe i vår upprampning där flygplanen ska upp i luften så fort det finns efterfrågan och kommersiella möjligheter. Vi tittar hela tiden på möjligheter kring utökad trafik, nya destinationer och samarbeten. Luleå är en intressant destination och en av de flyglinjer som återhämtar sig snabbt. Det finns ett stort resebehov till Stockholm och då skulle Bromma vara perfekt att erbjuda som citynära flygplats. I dagsläget finns inget beslut om att starta Luleå”, säger Sakarias Ronquist, produkt och intäktschef på BRA till flyg24nyheter.

BRA och Air Leap är de två största operatörerna på Bromma flygplats och de enda som flyger inrikestrafik till och från cityflygplatsen. Båda flygbolagen har endast turboproppflygplan i sina flottor och detta är troligen en av de mer betydande faktorer som gör att det finns en flyglinje mellan Luleå och Bromma idag. Flygtiden med turboproppflygplan jämfört med jetflygplan blir troligen för lång för att kunna konkurrera med SAS och Norwegians jetflygplan. Med jetflygplan visar SAS och Norwegians tidtabeller en flygtid på en timme och 20 minuter medan en ATR 72 har en beräknad flygtid på en timme och 50 minuter från Bromma, vilket innebär en halvtimmes längre flygtid för resor till Stockholm.

Arlandas transfermöjligheter både inrikes och utrikes gör flygplatsen fördelaktig jämfört med Bromma och även att Arlanda ligger på rätt håll norrifrån för resor in till Stockholm kan också bidra till att Brommas attraktivitet minskar för resor norrifrån till Stockholm. Samtidigt finns det linjer som Umeå-Bromma och Åre Östersund-Bromma vilket talar för att detta inte är en stor påverkande faktor som avgör om en linje från norr om Stockholm fungerar eller inte.

Det återstår att se om Luleå kommer att få någon flyglinje till Bromma flygplats, men när flygbolag letar efter marknader där det finns en stabil efterfrågan som klarat pandemin relativt väl är Luleå-Stockholm definitivt en av dessa. Det är något som borde tala mer för flyglinjen Bromma-Luleå än på länge samtidigt som andra transportslag har svårt att konkurrera med flyg på sträckan om man ser till restiden.

(Foto: Andreas Harnemo)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.