Skellefteå utvecklar teststräcka för vertikalstartande flygtrafik

Som en del av Energimyndighetens Fossilfritt flyg 2045 ska Skellefteå Airport ta fram en teststräcka mellan Skellefteå Airport och Northvolt Ett för eldrivna vertikalstartande flygfarkoster, eVTOL.

Skellefteå Airports ansökan om att bygga en teststräcka för eVTOL-farkoster mellan flygplatsen och Northvolt Ett har beviljats av Energimyndigheten inom ramen för Fossilfritt flyg 2045. Detta innebär att man kommer utreda och planera för infrastruktur, luftrumsfrågor, tillstånd, marknadsfrågor samt ur forskningsperspektiv undersöka den elmiljö som utökad användning av elektrifierade luftfarkoster ger på flygplatsen.

Med detta skapas förutsättningar för en av de allra första teststräckorna i Norden vilket ska bidra till att korta tiden fram till kommersiell trafik med eVTOL i Västerbotten och Sverige. I projektet med teststräckan medverkar förutom Skellefteå Airport även Skellefteå Kraft, Luleå Tekniska Universitet, Northvolt, Jonair och flygtrafikledningsföretaget ACR. 

”Det pågår hundratals industriella projekt runt om i världen som handlar om att utveckla eVTOL-farkoster. Med låga driftskostnader och ett begränsat behov av infrastruktur på marken är det här ett oerhört intressant transportmedel för framtidens regionala resor i glest befolkade områden. Dessutom ser vi det här som en hållbar, bekväm och tidsbesparande transportlösning till och från flygplatsen inom bara några år. Det här är det första nödvändiga steget för att så snabbt som möjligt få igång kommersiell trafik”, säger Skellefteå Airports VD Robert Lindberg. 

(Foto: Skellefteå Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.