Flygets återhämtning ser ut att fortsätta

Flygets återhämtning fortsätter, visar nya siffror som Stockholms Handelskammare tagit fram via IATA med Stockholm Arlanda Airport som utgångspunkt. Det är framförallt internationella resor med avresa i augusti där bokningsvolymerna ökar kraftigt.

Stockholms Handelskammare har analyserat helt nya bokningsdata från IATA:s system Global Agency Pro som visar bokningsläget för en stor del av den reguljära trafiken som berör Stockholm Arlanda Airport. Detta för att se hur återhämtningen för flygbranschen och resandet ser ut. Genom IATA:s databas kan Stockholms Handelskammare presentera siffror för bokningsläget i april, maj och juni för resor som sker i juli, augusti och september.

Data visar att bokningarna under det andra kvartalet i år för internationellt och inrikes resande med flyg till Arlanda för det tredje kvartalet år 2021 har ökat med totalt 389 procent för internationellt och 122 procent för inrikes jämfört mot 2020. För månaderna april och maj i år kan vi se att det internationella bokningstrycket för det tredje kvartalet har ökat rejält. Jämfört med år 2020 ökade bokningarna i april med 799 procent och för maj var ökningen 1 795 procent.
För inrikes bokningar för samma period ökade bokningarna i april för resor under det tredje kvartalet i år med 124 procent och för maj var ökningen 499 procent.

Carl Bergkvist. (Foto: Stockholms Handelskammare)

”Kurvorna vänder uppåt snabbt och det är en process som kommer behöva ta sin tid, men föreställningen att pandemin gjort att viktig flygkapacitet, exempelvis Bromma Flygplats, kan avvecklas är felaktig. I takt med att fler människor kan efterfråga resor så kommer utbudet bit för bit återställs”, säger Carl Bergkvist näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Internationella resor som utförs under augusti månad sticker ut i statistiken. Där skrivs ökningstakten i bokningar utförda i april till 1 211 procent, maj till 1 715 procent och juni till 262 procent. Det innebär att bokningar utförda under årets andra kvartal för internationella resor som sker i augusti ökade med 483 procent. Samtidigt är det dock långt kvar till nivåerna före pandemin och ökningarna sker från låga nivåer.

”Vi är ännu inte är tillbaka i ett normalläge och samhället öppnar försiktigt upp igen. Flyget är en del av den processen och det är uppenbart att behovet att överbrygga stora avstånd kostnadseffektivt kvarstår, även om resandet har en lång väg kvar att vandra till ett normalläge”, säger Carl Bergkvist.

(Foto: Brendan Austin)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.