BRA arbetar för elflyg från Gotland år 2026

Region Gotland vill att flyg till Gotland blir den första sträckan i Sverige där elflyg i kommersiell trafik blir verklighet. BRA har konkreta planer för hur det ska genomföras. Inom fem år kan den första elflygslinjen till Gotland vara etablerad förutsatt att tekniken tillåter det menar bolagets ägare Per G. Braathen.

Redan idag finns det elflygplansmodeller som klarar att ta ett mindre antal passagerare, och flera utvecklingsprojekt pågår runt om i världen mot större elflygplan. Flygplanen som kan komma att bli aktuella från 2026 har 19 säten med en räckvidd på cirka 40 mil. Driftskostnaden uppskattas bli jämbördig med dagens flygplan. Sammantaget skulle detta kunna rita om kartan för hur vi transporterar oss, med nya destinationer till konkurrenskraftiga priser och Gotland siktar på att vara först ut i Sverige med kommersiellt elflyg.

”Gotland är en perfekt första destination för elflyg. Vi behöver ett hållbart sätt att flyga till och från ön. Från regionens sida kommer vi att lägga i alla växlar för att gotlänningar och besökare ska kunna resa snabbt, säkert och hållbart med elflyg till och från ön så snart tekniken finns framme”, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius.

Region Gotland och BRA kommer inom sina respektive ansvarsområden och befogenheter att arbeta för det gemensamma målet om kommersiell elflygstrafik på Gotland 2026. BRA har tagit fram ett första utkast på hur ett sådant linjenät skulle kunna se ut, med förslag om två elflygplan med bas på Gotland. För Gotlands del skulle, om BRAs planer realiseras, tillgängligheten till och från ön öka kraftigt. Regionen och BRA tittar på eventuella möjligheter att fördjupa samarbetet.

”Vi tar klimatfrågan på allvar och vi ska ställa om snabbt. Vi har branschens högsta ambition när det gäller hållbart flygande. Vi ska öka vår inblandning av biobränsle till 50% 2025. År 2026, eller så fort tekniken tillåter det, ska vi vara först med elflyg i kommersiell trafik då på Gotland. Planen är att vara helt fossilfria 2030”, säger Per G. Braathen som äger BRA.

Mycket behöver dock ske för att planerna ska kunna realiseras till år 2026. Det handlar bland annat om säkrad elförsörjning och laddningseffekt på flygplatserna och om statliga incitament för att understödja utvecklingen.

(Foto: BRA)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.