Populärt med semester i Sverige i sommar

Gotland, Öland och Österlen är tre heta semesterdestinationer i sommar. Det visar en undersökning gjord av Readly som baseras på sökningar om var svenskar planerar att semestra. Gotland har en hel del flygtrafik i sommar men Kristianstad Österlen Airport står utan några flyglinjer i sommar trots Österlens popularitet.

Magasinappen Readly har undersökt vilka resmål som svenskarna är mest nyfikna på inför sommarens semester genom att analysera sökstatistiken för maj och juni månad år 2021. De svenska destinationerna Gotland, Öland, Österlen, Höga Kusten och Kalmar har kvalat in på listan, men även soliga europeiska Mallorca och Kroatien.

Topp 7 mest sökta resmål under maj-juni 2021: 

  1. Gotland
  2. Öland
  3. Österlen
  4. Mallorca
  5. Höga Kusten
  6. Kroatien
  7. Kalmar

”Det märks att svenskarna vill ta sig ut och resa igen och vi ser över lag en ökad sökfrekvens på resmål i jämförelse med samma period förra året. Med tusentals resemagasin ser vi att svenskarna just nu väljer inspiration och information om allt från svenska smultronställen till utländska favoriter”, säger Linnéa Aguero, PR- och kommunikationschef på Readly.

För resmålen i Sverige har Gotland och Visby Airport under sommaren direktlinjer till Göteborg, Malmö, Stockholm Arlanda, Stockholm Bromma och Ängelholm Helsingborg. Det är konkurrens mellan två bolag på samtliga linjer förutom Malmö och Ängelholm Helsingborg där BRA respektive Air Skåne flyger själva. Förutom sommarens direktlinjer till Visby, som troligen kunde varit fler med tanke på efterfrågan på resor till Gotland, finns det även goda förbindelser via Arlanda och Bromma från många andra delar av Sverige.

Öland och Kalmar servas av Kalmar Öland Airport som under sommaren har flygningar till Stockholm Arlanda och Bromma med SAS respektive BRA. Precis som för Gotland finns här transfermöjligheter i Stockholm till andra delar av landet. Höga Kusten har i sommar flyglinjer från Örnsköldsvik, Kramfors och Sundsvall till Stockholm Arlanda som alla är upphandlade flyglinjer.

Det tredje mest sökta resmålet, Österlen, har trots sin popularitet inga flygningar till eller från Kristianstad Österlen Airport i sommar. Före pandemin hade flygplatsen året runt trafik till Stockholm, men sedan pandemin har flygplatsen inte haft någon reguljärflygtrafik. Det lokala bolaget Skåneflyg planerar däremot för att börja flyga från Kristianstad under andra halvåret i år. Under sommaren finns det dock fortsatt möjlighet att flyga för att besöka Österlen genom Malmö Airport som erbjuder ett relativt stort utbud av inrikesflygningar till Stockholm med SAS, BRA och Air Skåne men även till Gotland. Troligen dämpar Malmös utbud av flygresor efterfrågan mellan Kristianstad och Stockholm med destination Österlen i sommar.

Möjligheten att flyga till Mallorca och Kroatien är goda från Sverige i sommar och då framförallt från Stockholm. Flera flygbolag flyger till Mallorca och till Kroatien flygs det till flera destinationer längs den adriatiska kusten.

(Foto: Brendan Austin)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.