Fler permanenta beredskapsflygplatser kan vara på väg

Coronapandemin har gjort att antalet beredskapsflygplatser i landet temporärt ökat. Regeringen ger nu Trafikverket i uppdrag att utifrån de lärdomar man dragit av pandemin se över behovet av antalet permanenta beredskapsflygplatser och detta kan innebära fler permanenta beredskapsflygplatser framöver.

Landets flygplatser är centrala för att samhällsviktigt flyg, som exempelvis ambulansflyg, ska kunna operera även under en kris. Därför ger nu regeringen Trafikverket i uppdrag att se över antalet permanenta beredskapsflygplatser för att säkra samhällsviktigt flyg med utgångspunkt i erfarenheter från coronapandemin. Uppdraget ska redovisas senast den 5 augusti.

”De statliga beredskapsflygplatserna upprätthåller en väldigt viktig funktion i vårt land och säkerställer att ambulansflyg, räddningsflyg och brandflyg kan landa. Jag vill att Trafikverket nu, med de erfarenheter vi har från coronapandemin, ser över hur vi säkrar det samhällsviktiga flyget i hela landet”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Beskedet från regeringen kan alltså innebära att det blir fler permanenta beredskapsflygplatser i landet förutom de tio som finns idag och som är Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter, Luleå, Umeå, Gällivare, Malmö, Ronneby, Visby, Sundsvall och Åre Östersund. Under pandemin har ytterligare 17 flygplatser blivit temporära beredskapsflygplatser och de kommer att vara det fram till den 30 september om ingen förlängning av uppdraget sker.

De flygplatser som idag är temporära beredskapsflygplatser och eventuellt kan komma att bli permanenta beredskapsflygplatser är Kiruna, Lycksele, Skellefteå, Örnsköldsvik, Mora-Siljan, Borlänge, Karlstad, Örebro, Eskilstuna, Skövde, Trollhättan-Vänersborg, Norrköping-Kungsängen, Linköping, Jönköping, Växjö, Kalmar och Kristianstad-Österlen.

Redan under förra året kom Trafikverket med en översyn av antalet beredskapsflygplatser och föreslog att Jönköping, Karlstad, Kiruna, Linköping, Lycksele, Mora-Siljan, Stockholm Skavsta, Uppsala och Örebros flygplatser skulle bli permanenta beredskapsflygplatser. Även detta ska tas i beaktning i Trafikverkets nya uppdrag.

(Foto: Karlstad Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.