SAS håller Airbus A350-flottan i luften

I november år 2019 levererades SAS första Airbus A350-900 och flygplanstypen fick inte många månader i trafik innan coronapandemin lamslog långlinjeflyget. Frakt och en ökande efterfrågan på flygresor gör dock att SAS håller sina nya långlinjeflygplan i luften.

I november år 2019 fick SAS sin första Airbus A350-900, SE-RSA och under pandemiåret 2020 tog SAS emot ytterligare tre A350 och hittills i år har man fått två A350, SE-RSE, och i förra veckan även SE-RSF levererad från Airbus. Total har man sex A350 i sin flotta, och ytterligare två har beställs, och av de sex levererade är fyra i reguljär trafik visar data från Flightradar24. Flygplanstypen som har plats för 300 passagerare i SAS konfiguration är för stor för den passagerarefterfrågan som finns precis som SAS andra widebody-flygplan, Airbus A330-300, men en hög efterfrågan på frakt kan göra långlinjetrafiken lönsam.

SAS flyger just nu långlinjer från Köpenhamn till Shanghai, Washington DC, New York, San Francisco och Los Angeles. Flygningarna utförs främst med Airbus A350 och delvis Airbus A330 som har en lastkapacitet på 50 respektive 44 ton vilket gör det möjligt att med ett lågt antal passagerare ta ombord en stor mängd frakt i lastrummen. Airbus A330 används också på de flygningarna som SAS bara har frakt på till Chicago från Köpenhamn och en gång i veckan på flygningar mellan Köpenhamn och London Heathrow.

SAS Airbus A350-flotta flyger alltså på samtliga långlinjer som SAS har igång med undantag för Köpenhamn-Washington DC som enbart flygs med Airbus A330. A350-flygplanen SE-RSA, SE-RSB, SE-RSC och SE-RSE är de som tar hand om A350-flygningarna i nuläget medan SE-RSD står parkerad på Kastrup. Senast SE-RSD var uppe i luften var den 12 april som SK 9171 som var en testflygning på en dryg timme för att hålla flygplanet redo för att sättas i reguljär trafik. Det står att se hur SE-RSF tas i trafik.

Samtidigt som 80 procent av SAS A350-flygplan är i trafik, med undantag för SE-RSF, är endast fem av SAS nio Airbus A330-flygplan i trafik, motsvarande drygt hälften av A330-flottan, och ingen Airbus A321LR i trafik enligt Flightradar24. Det visar att SAS prioriterar att använda A350-flygplanen som kan ta ombord ytterligare tre LD3-containrar i lastrummen för exempelvis frakt och är bränsleeffektivare än den mindre Airbus A330.

Från juli kommer däremot samtliga sex Airbus A350 att vara i trafik för SAS och användas på långlinjer från Köpenhamn till New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Tokyo-Haneda samt linjen Oslo-New York. Dessutom kommer mellan fyra och sex Airbus A330 att vara i trafik under sommaren uppger SAS presschef Freja Annamatz för flyg24nyheter.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.