Swedavia får fler aktörer att köpa bioflygbränsle

Swedavias bjuder i år in sex aktörer i sin upphandling av bioflygbränsle till tjänsteresor. Syftet är att minska de fossila koldioxidutsläppen samtidigt som man engagerar fler företag i frågan och ökar efterfrågan på bioflygbränsle.

För många företaget och organisationer är flyget nödvändigt. Lika viktigt är det att kunna resa så klimateffektivt som möjligt. Swedavia bjuder därför sedan år 2019 årligen in till en samordnad upphandling där företag och organisationer kan delta och göra avrop på ett avtal för bioflygbränsle som Swedavia upphandlar. Syftet är att fler företag och organisationer ska minska de fossila koldioxidutsläppen från de egna tjänsteflygresorna och att främja en storskalig produktion av bioflygbränsle, något som är viktigt för flygbranschens klimatomställning.

I år deltar Göteborgs Hamn, SOS Alarm, länsstyrelsen i Västernorrland, länsstyrelsen i Hallands län, länsstyrelsen i Gotlands län och 2030-sekretariatet i upphandlingen. Det är dubbelt så många samarbetspartners som förra året. Sammanlagt upphandlas cirka 100 ton bioflygbränsle vilket motsvarar 1 100 flygresor tur och retur Stockholm-Amsterdam. Bioflygbränslet som upphandlas blandas in med det fossila bränslet som tankas på Swedavias flygplatser.

”Flyget skapar stora värden genom att göra det möjligt för människor att resa över långa avstånd på ett tidseffektivt sätt. Samtidigt behöver hela transportsektorn, inklusive flyget, på sikt bli fossilfri. De bolag, organisationer och offentliga verksamheter som deltar i den här upphandlingen reducerar dels utsläppen från sina egna flygresor kraftigt och är dels föredömen genom att visa att det redan idag är möjligt att flyga nästintill fossilfritt”, säger Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef på Swedavia.

På grund av coronapandemin har tjänsteresorna minskat kraftigt tillfälligt och därför är årets volym av bioflygbränsle ungefär hälften så stor som föregående år. Den upphandling som nu genomförts sträcker sig från juli år 2021 till juni år 2022.

(Foto: Victoria Ström)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.