Efterfrågan ökar i USA – American saknar piloter

Flygresandet i USA är på stark frammarsch igen. Antalet resenärer ligger på ungefär 77 procent av nivåerna före pandemin och det kraftigt ökade resandet igen har skapat pilotbrist och inställda flygningar är att vänta hela sommaren.

Cirka 77 procent av antalet resenärer som flög före pandemin är för tillfället tillbaka i USA visar data från Transport Administration Security (TSA). Det är en rejäl ökning och visar att återhämtningen för flygbranschen i USA, som har en stor inrikesmarknad, går framåt.

Den ökade efterfrågan på flygresor verkar dock ha överraskat bland annat American Airlines som fått ställa in över 1 000 flygningar i juli för att skapa ”andningsrum” i driften av flygbolaget rapporterar USA Today. Antalet inställda flygningar motsvarar en procent av Americans planerade flygningar under sommarmånaden och pilotfackförbundet, Allied Pilots Association, är kritiska till de inställda flygningarna.

”Förra året ställde vi in flygningar eftersom det inte fanns tillräckligt med passagerare. I dag ställer vi in flygningar eftersom vi inte har tillräckligt med piloter. Hur hände det?”, säger fackförbundets talesperson Dennis Tajer till Flight Global.

De piloter som lämnade American Airlines under förra året behöver återta sina certifikat för att kunna flyga med passagerare igen och när efterfrågan nu ökat kraftigt och American flyger med 90 procent av sin kapacitet som man hade före pandemin har man ingen buffert av piloter om exempelvis dålig väder stör driften. Samtidigt uppger American att pilotträningen går som planerat och att alla piloter som kommit tillbaka till flygbolaget ska vara färdigtränade under juni skriver USA Today.

(Foto: Quintin Soloviev)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.