British Airways kan lämna London Gatwick

British Airways kan överge Gatwick-flygplatsen utanför London till förmån för att konsolidera all sin trafik till London på Heathrow. Detta bland annat för att kunna behålla alla bolagets slotar på Heathrow och konsolidera trafiken när efterfrågan väntas vara lägre än före pandemin de närmaste åren.

British Airways trafik till och från London Gatwick-flygplatsen under coronapandemin har varit sparsam och nu överväger det brittiska flygbolaget att helt lämna Gatwick. Detta för att samla all sin trafik till och från London på bolagets nav på Heathrow-flygplatsen för att kunna behålla alla sina slotar på Heathrow när de undantag för regleringen av användningen av slotar väntas försvinna rapporterar The Telegraph.

Problemet med att British Airways kan förlora slotar på Heathrow grundar sig i den väntade lägre efterfrågan de närmaste åren vilket kan innebära att man inte vill genomföra så många flygningar som man har slotar. Av de slotar som ett flygbolag innehar på en flygplats som använder sig av slotar ska minst 80 procent av slotarna som tilldelats ett flygbolag användas för att få rätt att behålla alla sina slotar till nästkommande tidtabellsperiod, men ett undantag på grund av pandemin har tillfälligt tagit bort detta krav. Genom att koncentrera all sin trafik till Heathrow har British Airways större möjligheter att uppnå en efterfrågan som gör det motiverat att genomföra fler flygningar och utnyttja alla sina slotar.

British Airways nav-strategi har koncentrerats till London Heathrow som bolagets stora nav medan trafiken som bolaget haft på Gatwick-flygplatsen varit inriktad på framförallt semesterdestinationer och fritidsresenärer både på kort- och långdistanslinjer.

(Foto: Alf van Beem)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.