Nya riktlinjer för resenärer i EU

EU:s smittskyddsenhet och EASA har uppdaterat riktlinjerna för resande inom EU och nu rekommenderar man att de som är vaccinerade eller har haft COVID-19 undantas från krav om testning och karantän vid resa.

Det ser ut som ännu en ljusning för flygbranschen i Europa när EU:s smittskyddsenhet ECDC och flygsäkerhetsmyndigheten EASA släppt ett nytt protokoll för resande. De nya riktlinjerna i protokollet gäller för vaccinerade eller de som haft COVID-19 under de senaste 180 dagar då resan görs och ska förbättra resandet.

Det förbättrade resandet för vaccinerade eller de som haft COVID-19 inom 180 dagar innebär att dessa rekommenderas att undantas från krav om testning eller karantän vid inresa till ett land i EU om man inte kommer från ett högriskland. Detta skulle kunna förbättra för flygbranschen och dess återhämtning dels genom att man kan undvika karantän under en period, dels undvika dyra tester för att kunna resa.

”Vi har nått en betydande milstolpe i pandemin: en verklig förändring av tillvägagångssätt som kan göra det möjligt för resenärer att flyga igen utan att oroa sig för mycket för att reglerna kan förändras med kort varsel, vilket komplicerar deras resa eller gör det omöjligt”, säger EASA:s VD Patrick Ky. ”Branschen och passagerare har väntat på detta ögonblick länge. Tack vare expertisepidemiologiska insatser från ECDC är vi övertygade om att detta protokoll erbjuder praktiska och pragmatiska riktlinjer för hälsosäker resa”.

Det nya protokollet är icke-bindande för EU:s medlemsländer och det återstår att se hur det kommer att appliceras bland medlemsländerna men EASA och ECDCs förhoppning är att samtliga länder ska anta de nya riktlinjerna för att få en harmoniserad återgång av resandet.

(Foto: Lucash)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.