Endast en pilot i cockpit på Airbus A350 kan bli verklighet år 2025

Airbus och Cathay Pacific arbetar för att år 2025 enbart ha en pilot i cockpit under delar av en flygning med det Hong Kong-baserade flygbolagets Airbus A350. Detta för att på långa flygningar kunna reducera antalet piloter ombord.

År 2025 ska det vara möjligt att endast ha en pilot i cockpit under tiden då en flygning befinner sig på marschhöjd. Detta målet har Airbus och Cathay Pacific som tillsammans arbetar med projektet med namnet Project Connect som syftar till att spara in på antalet piloter som behövs på långa flygningar rapporterar Reuters.

Om fyra år är tanken att Airbus A350-flygplan ska vara certifierad för att en pilot ska kunna flyga flygplanet under marschhöjd med start på Cathay Pacifics passagerarflygningar. Detta väntas framförallt påverka antalet piloter som behövs för långa flygningar där det idag behövs tre eller fyra piloter på grund av vilotider. Istället ska en pilot kunna befinna sig i cockpit medan den andre vilar och sedan är de båda piloterna i cockpit vid flygningens kritiska faser som start, utflygning, inflygning och landning.

En säker implementering av en-pilotsdrift av en A350 kommer att kräva full bevakning av pilotens hälsa och vakenhet med system ombord på flygplanet och skulle piloten inte ha möjlighet att utföra sina uppgifter ska den vilande piloten kunna kallas till cockpit. Framöver väntar mycket tester av den nya arbetsmetoden som förutom Cathay Pacific även delvis involverar Lufthansa som dock har sagt att man inte kommer att använda sig av ”en-pilotsdriften” från år 2025.

Project Connect möter dock på motstånd hos den europeiska pilotassociationen, European Cockpit Association, som menar att infallsvinkeln att projektet med en pilot ska minska kostnader kan leda till större risker enligt Reuters som pratat med associationens ordförande Otjan de Bruijn.

(Foto: Bernd Sieker)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.