Kastrup större än Arlanda och Gardermoen störst

Köpenhamns flygplats Kastrup är precis som många andra flygplatser inne i en positiv trend när det gäller passagerarsiffror. I maj ökade antalet passagerare med 40 procent jämfört med april vilket innebär att flygplatsen återigen är större än Stockholm Arlanda men Oslo Gardermoen är fortsatt störst i Skandinavien.

I maj flög det drygt 258 000 passagerare till och från Kastrups flygplats. Det är en kraftig förbättring med 40 procent jämfört med april för den danska storflygplatsen. Dock ligger maj ändå på 90 procent lägre passagerarnivåer än maj år 2019 enligt check-in.dk. Den kraftig ökning av passagerare som skedde i maj innebär också att Kastrup är större än Stockholm Arlanda som hade 236 000 passagerare i maj, en ökning med 7,5 procent jämfört med april.

Sett över årets första fem månader är Kastrup också större än Arlanda nu. Mellan januari och maj har Kastrup haft 870 300 passagerare med Arlanda haft 858 500 passagerare. Även under förra året var Kastrup större än Arlanda precis som före coronapandemin då Köpenhamns flygplats var den största flygplatsen i både Skandinavien och Norden sett till antal passagerare. Under år 2020 förändrade dock pandemin första platsen när Oslo Gardermoen gick om och var Nordens största flygplats.

Gardermoens första plats bland de skandinaviska och nordiska flygplatserna ser ut att fortsätta även under år 2021. Den norska flygplatsen hade i maj 337 000 passagerare och den främsta orsaken till att Gardermoen klarat pandemin bättre än både Arlanda och Kastrup är Norges stora inrikesnät. Mellan januari och maj har Gardermoen sammanlagt haft närmare 1,4 miljoner passagerare.

Januari-maj år 2021PassagerareFörändring jmf 2019
1Oslo Gardermoen1 372 529-74%
2Köpenhamn Kastrup870 320-92%
3Stockholm Arlanda858 475-88%

(Foto: Avinor Oslo lufthavn/Espen Solli)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.