Tre elflygplan som ska flyga passagerare

Det finns numera ett flertal utvecklingsprojekt inom flygindustrin med målet att sätta elflygplan för passagerare i reguljär trafik. I Sverige finns Heart Aerospace som ska ha ett 19 stolars flygplan år 2026 men det svenska företaget har konkurrens från fler flygplanstillverkare i samma segment. 

Idag finns ett elflygplan med plats för två personer som är certifierat av EASA. Flygplanet är Pipistrel Virus och kan flyga i 50 minuter med en hastighet på ungefär 170 kilometer i timmen. Precis som med elbilar och en egen laddstation hemma kan flygplanstypen laddas och vara redo för flygning igen. 

Länken går till https://laddsmart.se/laddbox-hemma/

I Sverige finns i nuläget ett Pipistrel-flygplan med den fyndiga registreringsbeteckningen SE-KWH och detta flygplan är baserat på Säve flygplats utanför Göteborg. Ambitionerna om elflygplan stannar däremot inte vid enbart små flygplan. Om det går som flera projekt vill och planerar för kommer det att finnas elflygplan i kommersiell passagerartrafik redan om fem år. Dessutom finns det flera projekt som riktar in sig på utveckling av vertikalt startande och landade luftfartyg som drivs med el för kortare transporter för en eller två personer.  

Heart Aerospace 

(Foto: Heart Aerospace)

I Sverige planerar Heart Aerospace för att kunna flyga med sitt elflygplan ES-19 år 2026. Flygplanstypen ska ha plats för 19 passagerare och kunna flyga 40 mil och kunna lyfta från korta banor, cirka 800 meter. Detta har gjort flygplanstypen intressant för bland annat Norges många flygplatser med korta start- och landningsbanor och hittills har Heart Aerospace fått in intresseanmälningar för 141 ES-19-flygplan. Bland de flygbolag som visat intresse för ES-19 finns både SAS och BRA. ES-19 kommer att erbjuda både lägre drifts- och underhållskostnader, vilket generellt gäller för samtliga elflygplan, men det finns i dagsläget inga konkreta uppgifter om närmare driftskostnader för flygplanstypen.  

Eviation Alice 

Alice är en israelisk flygplanstyp som ska kunna flyga drygt 80 mil med plats för 9 passagerare. I nuläget väntas en certifiering ske under andra halvan av år 2023 för flygplanstypen som utvecklas tillsammans med GKN Aerospace. Även Alice har väckt intresse bland flygbolag och bland annat har det amerikanska flygbolaget Cape Air som flyger passagerartrafik med nio stolars-passagerarflygplan på kortare sträckor beställt 92 flygplan. Totalt har över 150 Alice-flygplan beställts med kunder i USA. Även om ES-19 nästan har dubbelt så många passagerare som Alice-flygplanet har Alice betydligt längre räckvidd och väntas även sättas i trafik tidigare.  

Flygplanstypen väntas ha en driftskostnad på ungefär 2 000 kronor per flygtimme, men detta kan variera stort beroende på flygbolagets kostnader. Trots allt ger siffran en fingervisning om de betydligt lägre driftskostnaderna som kan jämföras med en kostnad på mellan 6 000 och 10 000 kronor per flygtimme för konventionella flygplanstyper i samma storleksklass som Alice.  

Widerøe, Rolls-Royce och Tecnam 

(Foto: Rolls-Royce)

Det norska flygbolaget Widerøe arbetar tillsammans med Rolls Royce och flygplanstillverkaren Tecnam för att få elflygplanet P-Volt i trafik år 2026. Flygplanet ska ha plats för 11 passagerare och sedan år 2019 har Widerøe och Rolls Royce arbetat för att ta fram ett elflygplan för den norska inrikesmarknaden. Norge är, på grund av landets landskap, väl lämpat för korta flygturer vilket elflygplan i sin tur väntas vara väl anpassade för med sin begränsade räckvidd och låga utsläpp.  

P-Volt-flygplanet kan bli en konkurrent till ES-19 på den nordiska marknaden där Norge troligen kommer att vara den största marknaden. Widerøe har tidigare uttryckt intresse för ES-19 men samtidigt ägnar man sig åt projektet med P-Volt där man är en av huvudaktörerna. Det återstår alltså att se hur detta kan påverka ES-19:s möjlighet att slå sig in på den norska marknaden som väntas bli viktig för elflygplanstillverkare.  

Förutom Heart Aerospace, Alice och P-volt finns det ett flertal andra elflygplansprojekt för kommersiell trafik som dels kan ersätta befintlig flygtrafik i viss mån men även skapa möjlighet för nya regionala flyglinjer där det idag inte är lönsamt att flyga med konventionella flygplan. 

(Foto: Eviation Alice, Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.