Stobart Air i konkurs – Aer Lingus drabbas

Det irländska regionalbolaget Stobart Air har försatts i konkurs efter att en försäljning av flygbolaget misslyckats. Konkursen påverkar framförallt Aer Lingus eftersom Stobart Air flög regional flygtrafik för det irländska flaggflygbolaget.

Resenärer i Irland och Storbritannien har blivit strandade efter att flygbolaget Stobart Air försatts i konkurs den gånga helgen rapporterar The Guardian. Det irländska flygbolaget Stobart Air flög inga egna linjer, men flög många regionala flyglinjer som Aer Lingus Regional från Irland och Nordirland till Storbritannien på uppdrag av Aer Lingus. Även ett antal inrikeslinjer i Irland från Dublin påverkas av konkursen.

Aer Lingus linjenät påverkas alltså av konkursen och det är osäkert vad som kommer hända med de flyglinjer som Stobart Air flög som Aer Lingus Regional. Stobart hade baser i Dublin och Belfast för sina 12 ATR 72-600 och ett ATR 42-600-flygplan. Aer Lingus själva har enbart större flygplanstyper i sin flotta, Airbus A320, A321 samt A330.

Stobart Airs konkurs beror bland annat på coronapanemin som minskat resande kraftigt men troligen spelar även Aer Lingus beslut att ersätta Stobart Air med ett nytt flygbolag för regionaltrafik under år 2022 in. De kommande åren ska nämligen det nystartade bolaget Emerald Airlines ta över flygningarna för Aer Lingus Regional. Dessutom har flygbolagets ägare Esken, tidigare Stobart Group, inte lyckats sälja flygbolaget till en ny tilltänkt ägare vilket gjorde att alternativen tog slut enligt The Guardian.

(Foto: John Hughes)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.