United Airlines beställer överljudsflygplan

United Airlines gör nu precis som Virgin Atlantic och Japan Airlines gjort tidigare, och beställer överljudsflygplan som ska sättas i trafik år 2029 och göra resor mellan exempelvis Europa och USA betydligt kortare än vad de är idag.

Amerikanska United Airlines har beställt 15 överljudsflygplan av typen Overture från Boom med en option på ytterligare 35 stycken flygplan rapporterar Simple Flying. Beskedet från United gör att sannolikheten för att se överljudsflygplan i trafik igen ökar väsentligt och även tidigare beställningar hos Boom från Virgin Atlantic och Japan Airlines visar att det finns ett intresse bland flygbolagen att flyga överljudsflygplan igen.

Overture som Boom utvecklar ska flyga för första gången år 2026 och sättas i passagerartrafik år 2029 och kommer då minska restiderna väsentligt på de sträckor flygplanet ska trafikera. Enligt Boom kommer man att kunna resa mellan London och New York på tre timmar och 30 minuter jämfört med sex timmar och 30 minuter idag. Overture kommer att ha plats för mellan 65 och 88 passagerare i en premiumkabin och ha en räckvidd på nästan 790 mil vilket är väl anpassat för trafik mellan exempelvis Europa och Nordamerika.

Overture-flygplanet, som ska flyga i upp till Mach 1.7, ska ha noll nettoutsläpp i trafik och ska kunna komma upp i överljudsfart utan efterbrännkammare som Concorde-flygplan använde. Detta är en viktig del i United Airlines beslut att beställa överljudsflygplanet Overture sett ur ett miljöperspektiv. Overture ska även flygas med bioflygbränsle.

(Foto: Boom)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.