Swedavia ser tecken på återhämtning

Swedavia hade 88 procent färre resenärer på sina tio flygplatser i landet i maj jämfört med maj år 2019 vilket visar att pandemin fortsatt påverkar resandet kraftigt. Swedavia ser dock, trots det osäkra läget, flera ljuspunkter och tidiga tecken på återhämtning.

Under maj flög 446 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser vilket är en minskning med 88 procent jämfört med maj 2019, före pandemin, då Swedavia hade 3 636 000 resenärer. Enligt Swedavia hade inrikestrafiken en bättre utveckling än utrikestrafiken då inrikesresenärer minskade med 83 procent och utrikesresenärer med 90 procent.

”Maj är ännu en resenärsmånad med stark prägel av pandemin och än så länge syns ingen återhämtning i resenärssiffrorna, vare sig vid våra egna flygplatser eller i Europa. Ljuspunkterna är dock fler än på länge. Även om mycket är osäkert, så finns det tidiga tecken på en återhämtning under senare delen av sommaren och till hösten”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

På Sveriges största flygplats, Stockholm Arlanda Airport, minskade flygresandet med 88 procent till 271 000 i maj jämfört med maj 2019. Utrikesresandet minskade där med 90 procent till 185 000 resenärer, medan inrikesresandet minskade i mindre omfattning, med 80 procent till 86 000 resenärer. På Göteborg Landvetter minskade flygresandet med 89 procent till 64 000 resenärer under maj. Både utrikes- och inrikesresandet minskade under denna period med 89 procent vardera. På Bromma Stockholm Airport minskade flygtrafiken med 91 procent till 21 000, vilket är den näst största minskningen av Swedavias flygplatser under maj jämfört med samma månad 2019.

– Inför sommaren ser vi att förutsättningar både för att resa och ett säkrare resande har förbättrats. Flygbolag återstartar och utökar trafik, även om det är i mindre skala jämfört med tidigare. Smittspridningen minskar i takt med att vaccinationsutrullningen fortsätter och vi ser också att länder börjar öppna upp och att reserestriktioner hävs. Vi vet att det är många som har en stark längtan efter att få resa och att det finns ett starkt uppdämt resebehov, säger Jonas Abrahamsson.

På Swedavias sju regionala flygplatser minskade antalet resenärer mellan 59 procent och 93 procent till 89 000 resenärer under maj. Kiruna Airport är fortsatt den flygplats som klarar sig bäst även under maj månad, med en minskning på 59 procent. Visby Airport var den regionala flygplats som klarade sig näst bäst under maj, med en minskning på 75 procent.

(Foto: Peter Phillips)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.