Flygbranschen varnar för underskott i finansieringen av luftfartsskyddet

Säkerhetskontrollerna på de svenska flygplatserna finansieras genom en gemensam avgift som varje avresande passagerare betalar. Coronapandemin har dock inneburit att passagerarna har blivit 90 procent färre under en längre tid och systemet är därför satt under stor press eftersom intäkterna med råge understiger kostnaderna.

I Sverige finansieras säkerhetskontroller av passagerare genom ett gemensamt avgiftssystem vanligen benämnt GAS, Gemensamt Avgiftsutjämningssystem för Säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage, som betalas av varje passagerare med cirka 40 kronor. Transportföretagen tillsammans med Swedavia, Svenska regionala flygplatser, BRA, SAS och Stockholm Skavsta Airport uppmärksammar nu Infrastrukturdepartementet på att coronakrisen för flyget sätter systemet under stor press eftersom intäkterna med råge understiger kostnaderna.

”Det är politikerna som bestämt att flyget ska finansiera den här säkerhetsinfrastrukturen självt. Men i en kris av coronapandemins magnitud finns inte betalningsunderlaget och stora underskott ackumuleras därför. Trots att nio av tio passagerare saknas behöver flygplatserna vara öppna för tillgängligheten och samhällsberedskapen” säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen Flyg.

För att uppmärksamma regeringen på den ohållbara situationen har samtliga medlemmar i Transportstyrelsens referensgrupp för GAS tillskrivit Infrastrukturdepartementet. Transportföretagen anser att det krävs ett enskilt kapitaltillskott till GAS för att hantera underskottet som uppgår till hundratals miljoner kronor.

(Foto: Kalle Sanner)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.