Flygskola med elflygplan kommer till Skellefteå

Skellefteå Airports arbete med att möjliggöra trafik med elflygplan är en av orsakerna till att Green Flight Academy väljer att starta upp sin verksamhet på flygplatsen och ska på sikt kunna utbilda 100 piloter varje år.

Green Flight Academy är en ny flygskola som ska etablera sig på Skellefteå Airport. Bolaget är bildat av lokala entreprenörer i Skellefteå och affärsutvecklare från Norrland och Stockholm. När utbildningen är i full drift kommer uppemot 100 piloter årligen att utbilda sig till trafikpiloter i Skellefteå. Verksamheten kommer att startas upp under hösten och ska ta emot den första elevgruppen i början av år 2022.

En flygsimulator har installerats på Campus Skellefteå och flera elflygplan för skolflyg kommer att baseras på Skellefteå Airport. Detta kommer att göra den nya flygskolan till en av de klimatsmartaste flygutbildningarna i världen. Genom Skellefteå Airports proaktiva arbete med bland annat installation av Sveriges kraftfullaste elförsörjning för elflygplan möjliggörs etableringen av flygskolan.

”Elflyg är här och nu. Nästan 100 projekt pågår runt om i världen för att ta fram nya flygplan av olika modeller. Att kunna ta fram en klimatsmart utbildningsplattform och dessutom göra det på en plats och miljö som Skellefteå har stora fördelar både för skolan såväl som för Skellefteå.
Skolan kommer att vara internationell och blir därmed ett exportföretag”, säger Olov Hultdin VD Green Flight Academy.

Resebranschen runt om i världen är starkt påverkad av pandemin, men trots detta kommer det att finnas framtida behov av piloter eftersom branschen har drabbats av kompetensflykt, minskade utbildningar samt att piloter haft brist på flygtimmar för att behålla sin licens enligt ett pressmeddelande från Skellefteå Airport. Konsekvenserna är att det i ett kort perspektiv kommer att vara brist på flygsimulatortid, generell brist på piloter för återstart till det nya normala och framför allt så är bristen mycket stor för många år framåt eftersom tillväxten kommer att vara stark internationellt.

”Vi är oerhört glada över att Green Flight Academy väljer Skellefteå och Skellefteå Airport. Genom framsynthet och offensivt arbete där vi tillsammans med våra partners driver och utvecklar framtidens fossilfria flyg har denna etablering kunnat genomföras. Flygskolan kommer att innebära nya arbetstillfällen och många elever vilket innebär att Skellefteå tar en central plats för utvecklingen av fossilfria transporter”, säger Skellefteå Airports VD Robert Lindberg.

(Foto: Skistar)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.