Antonov An-124 flög produktionslinje till Luleå

I början av april fick det svenska logistikföretaget Scanlog en förfrågan från en kund att frakta gods bestående av en produktionslinje för battericelltillverkning. Den behövde snabbt komma på plats för att uppbyggnaden av produktionen inte skulle försenas. Resultatet blev en flygning med en Antonov An 124 från Shanghai till Luleå i mitten av maj.

Den 13 maj landade världen näst största flygplan, en Antonov An-124 på Luleås flygplats efter en flygning från Shanghai med en mellanlandning i ryska Novosibirsk. Ombord på flygplanet fanns gods bestående av en produktionslinje för battericelltillverkning med destination Skellefteå.

På grund av lastens storlek fanns det bara en flygplanstyp möjligt för transporten uppger Scanlog, som ansvarade för transporten, nämligen, Antonov An-124. An-124 är världens näst största fraktflygplan med en spännvidd på 73 meter, fyra jetmotorer och en vikt på 175 ton. Men trots dess enorma storlek var det på håret att allt skulle rymmas på resan från Shanghai till Luleå.

”Det var svårt att få plats med allting och det var helt nödvändigt att alla delar i produktionslinjen kom med samtidigt. Vi stötte på patrull och befarade att det inte skulle gå att lasta planet som vi hade tänkt, men tack vare lösningsorienterade team och en öppen och rak kommunikation mellan oss, kunden, våra samarbetspartners och flygbolaget löste vi det. Men det var otroligt små marginaler – det hade inte ens fått plats ett frimärke till ombord”, säger Mathias Wideroth, styrelseordförande och grundare av Scanlog.

Det tog ungefär två dygn från det att transporten startade från Wuxi söder om Shanghai till att Scanlog kunde leverera godset till kundens fabrik i Skellefteå. Planeringen för transporten pågick däremot i flera veckor före. Flygresan Shanghai-Novosibirsk-Luleå som var en stor del av transporten klimatkompenserades av Scanlog.

(Foto: Scanlog)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.