Trafikutskottet vill bromsa beslut om Bromma

Beslut om framtiden för Bromma flygplats kan tidigast tas när flygbranschen har återhämtat sig efter pandemin. Det anser trafikutskottet och föreslår att riksdagen riktar ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om detta. Regeringen själva och Vänsterpartiet ställer sig mot beslutet.

Trafikutskottet har diskuterat framtiden för Bromma och Arlanda flygplats och konstaterar att flygbranschen befinner sig just nu i en av sina svåraste krissituationer någonsin på grund av coronapandemin och ett beslut om en eventuell stängning av Bromma flygplats därför bör skjutas upp tills det går att göra tillförlitliga prognoser om flygets utveckling. Utskottet understryker att Bromma flygplats är ett viktigt nav för inrikestrafiken i landet och att den ska fortsätta vara en modern flygplats.

Riksdagen riktade i maj år 2016 ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att den bör fortsätta arbeta för att utveckla Bromma flygplats. Riksdagen fastslog att flygplatsen är viktig för tillgängligheten i Stockholmsregionen och övriga landet. Trafikutskottet påminner nu regeringen om detta och riktar även kritik mot att regeringen nyligen gått ut med att Bromma flygplats bör stängas, något som går rakt emot riksdagens tidigare tillkännagivande.

Utskottet föreslår följaktligen att riksdagen riktar ännu ett tillkännagivande till regeringen, denna gång om framtiden för både Bromma och Arlanda flygplats. Förslaget om tillkännagivande har sin grund i ett utskottsinitiativ från trafikutskottet. Det innebär att utskottet på eget initiativ lägger fram ett förslag till riksdagsbeslut.

Trafikutskottet vill nu att regeringen förutom att skjuta upp ett beslut om nedläggning av Bromma flygplats, ska återkomma senast i december år 2021 med en plan för utveckling och utökning av Arlanda flygplats.

Regeringen bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverar sig mot Trafikutskottets förslag om Bromma flygplats och menar att marken bättre kan användas till bostäder och att flygplatsen orsakar mycket buller.

(Foto: Peter Phillips)

En kommentar

  1. Tråkigt att regeringen gång på gång försöker motarbeta riksdagens majoritet.Det borde inte vara möjligt i en demokrati.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.