2,3 miljarder kronor i förlust för SAS

SAS redovisar en förlust på 2,3 miljarder kronor för det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Fokus för SAS under kvartalet har varit att minska kostnader, bevara likviditeten och ytterligare stärka bolagets framtida konkurrenskraft.

Coronapandemin fortsätter, som väntat, att påverka SAS kraftigt. Bolaget redovisar en förlust på 2,3 miljarder kronor före skatt för det andra kvartalet, februari-april, i bolagets brutna räkenskapsår. Resultat är dock bättre än samma kvartal föregående räkenskapsår då SAS gjorde en förlust på närmare 3,5 miljarder kronor.

”Även om antalet vaccinerade ökar i världen, fortsätter en hög smittspridning och strikta reserestriktioner att påverka samhällen och bromsa återhämtningen för flygindustrin. Efterfrågan var låg även under andra kvartalet och antalet passagerare minskade med 2,4 miljoner jämfört med samma kvartal föregående år och var också 140 000 färre än föregående kvartal”, skriver SAS tillförordnade VD Karl Sandlund.

Under det andra kvartalet har SAS säkrat finansiering av majoriteten av sina flygplansleveranser till andra kvartalet 2022 och nyligen har den svenska samt danska staten gjort det möjligt för SAS att få tillgång till en kreditram uppgående till 3,0 miljarder kronor som är till för att skapa en likviditetsbuffert.

Framöver ser SAS en uppdämd efterfrågan på resor men samtidigt en förändrad marknadssituation med en större andel fritidsresenärer än tidigare och tuffare konkurrens.

(Foto: Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.