Lättare att mäta flygbuller under pandemin

LFV och KTH genomförde nyligen 18 inflygningar på Arlanda flygplats som en del av ett forskningsprojekt för att bidra till kunskap om flygbuller och att kunna skapa tystare rutter för de kringboendes skull. De inflygningar som genomfördes blev lättare att genomföra tack vare pandemin och de låga antalet rörelser på Arlanda.

Det är det minskade antalet starter och landningar under pandemin som gjort projektet möjligt. Tidigare, när det var många flygplan i luften samtidigt, var det svårt att få till bra mätningar av buller. Kvalitativa bullerdata kräver att ljudet mäts från enstaka plan. Den 8 april när studien genomfördes var det cirka 150 rörelser på Arlanda, medan det tidigare år samma period varit upp till cirka 700. Utöver att buller mättes med hjälp av mikrofoner mättes också exempelvis hur planens vingklaffar står, när motorpådrag sker och när landningsställ fälls ut.

Syftet med studien är att bidra till kunskap om flygbuller och att kunna skapa tystare rutter för de kringboendes skull. Utöver att buller mätts med hjälp av mikrofoner kommer forskarna också att få tillgång till information från flygplanens svarta lådor.

Novair som genomförde flygningarna hade ingen förtur i förhållande till andra flighter men flög de 18 inflygningarna på mindre än tre timmar uppger LFV. Det är unikt att i dessa tider kunna genomföra studien på det här sättet, på en riktig flygplats under en dag tillsammans med övrig trafik och med olika klaffkonfiguration och hastigheter.

”Det var två stycken flyg i luften samtidigt för att kunna undersöka två olika profiler. Det gick bra. Det andra flyget startade ca 20 minuter efter det första. Förutsättningarna var goda. All personal kände till vad som skulle hända i förväg och man ställde också krav på väder och vind. Inför flygningarna genomfördes en flygsäkerhetsbedömning”, berättar Mayte Åqvist biträdande enhetschef på LFV vid tornen på Arlanda och Bromma flygplatser.

Forskningsprojektet finansieras av Trafikverket och samarbetspartners är KTH, Novair, Swedavia och LFV.

(Foto: Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.