Transportföretagen: ”Vi kommer vilja resa efter pandemin”

Coronapandemin har tvingat fram nya arbetssätt och tjänsteresorna har minskat kraftigt. Tiden efter pandemin kommer att vara experimentell men det fysiska mötets värde består. Det visar en ny rapport från Transportföretagen.

HUI Research har på uppdrag av Transportföretagen tagit fram en rapport om hur transportbehovet och behovet av att mötas fysiskt kommer att se ut efter pandemin. Rapporten slår fast att även efter pandemin kommer värdet som fysiska möten har vara kvar och den stora minskningen av möten och resor kommer inte vara bestående.

”Vår rapport visar att den historiska minskningen av möten och resor knappast blir bestående eftersom människor fortfarande värdesätter att träffas i verkligheten. Vi kommer troligen att se hur organisationer prövar sig fram i det nya landskapet för att se vilka lösningar som fungerar bäst. Det digitala mötet blir ett komplement till det fysiska”, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

Var vi bor och arbetar påverkar transportbehovet. Mycket tyder på att vi fortsatt kommer att färdas på land, till sjöss eller i luften. Särskilt över regions- och landsgränser för att träffa avtal eller göra upp affärer. Ökad decentralisering och flyttkedjor utanför städerna kan öka efterfrågan på pendling med kollektivtrafik eller egen bil för att få ihop livspusslet skriver Transportföretagen.

”Oavsett hur vi väljer att jobba behöver vi kunna transporten till kontoret eller till mötet. För att det ska fungera krävs till exempel en väl fungerande kollektivtrafik i städerna eller ett tidseffektivt inrikesflyg. Det är också tydligt att företag behöver resa utrikes för att göra affärer eller etablera sig på nya marknader. För företagen i transportnäringen handlar det om att positionera sig rätt när efterfrågan på transporter ökar igen efter pandemin” avslutar Tina Thorsell.

(Foto: Swedavia)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.