Regeringen förlänger uppdrag för temporära beredskapsflygplatser

Regeringen har beslutat att ytterligare förlänga uppdraget till Trafikverket att förhandla och ingå överenskommelser med flygplatser om temporär beredskap. Uppdraget förlängs till den 30 september 2021 och syftet är att fortsatt säkra tillgången till samhällsviktiga transporter under coronapandemin. 

Regeringen gav Trafikverket uppdraget om att tillfälligt öka antalet beredskapsflygplatser i landet i december år 2020 och förlängde det i februari i år. Nu förlängs det ytterligare en gång, fram till den 30 september 2021. Överenskommelserna innebär att de utvalda flygplatserna dygnet runt ska hålla en beredskap att ta emot luftfartyg som utför akuta eller av annat skäl prioriterade transporter för hälso- och sjukvården, exempelvis ambulansflyg.

Förlängningen av uppdraget innebär att Trafikverket omedelbart ska förhandla och ingå överenskommelser med flygplatser om att de fortsatt ska vara temporära beredskapsflygplatser.

”Det här är ett viktigt och hedersamt uppdrag för flygplatsen. Trots att vi nästan inte haft några passagerarflyg under hela pandemin har vi sett ett behov av att hålla flygplatsen öppen för just samhällsviktiga transporter. Exempelvis kan nämnas att vi under årets fyra första månader hanterat inte mindre än 33 rörelser inom kategorin ambulanstransporter. Under samma period uppgår samtliga samhällsviktiga transporter till hela 301 rörelser”, säger Henrik Älverdal Marknadschef för Jönköping Airport om beskedet.

De flygplatser som nu får ett förlängt uppdrag att vara beredskapsflygplatser är Kiruna flygplats, Lycksele flygplats, Skellefteå flygplats, Örnsköldsviks flygplats, Mora-Siljan flygplats, Borlänge flygplats, Karlstads flygplats, Örebro flygplats, Eskilstuna flygplats, Skövde flygplats, Trollhättan-Vänersborgs flygplats, Norrköping-Kungsängens flygplats, Linköping-Saab flygplats, Jönköpings flygplats, Växjö-Kronobergs flygplats, Kalmar flygplats och Kristianstad-Österlens flygplats.

(Foto: Karlstad Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.