Swedavia: Flygresandet fortsatt kraftigt begränsat

Under april månad flög närmare 369 000 resenärer via Swedavias flygplatser, en minskning med 89 procent jämfört med antalet resenärer samma tid före pandemin i april 2019. Det är dock en viss förbättring jämfört med mars i år med 28 000 fler passagerare.

Jämfört med april förra året ökade flygresandet i april år 2021, men dock från extremt låga nivåer. Sammantaget är flygresandet fortsatt starkt begränsat och präglat av pandemin även i april konstaterar Swedavia när passagerarsiffrorna låg på 369 000 vilket är 89 procent under nivåerna före pandemin på bolagets tio flygplatser i landet. Antalet passagerare ökade dock med drygt åtta procent i april jämfört med mars år 2021.

”Flygresandet i april är fortfarande mycket begränsat vid våra flygplatser till följd av pandemin och restriktioner. Inrikestrafiken klarar sig marginellt bättre jämfört med utrikestrafiken, men antalet resenärer ligger totalt sett på en konstant låg nivå under månaden. Nio av tio resenärer är fortfarande borta jämfört med före pandemin”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias VD och koncernchef.

Av de totalt 369 000 resenärerna under april månad var 205 000 utrikesresenärer och 163 000 inrikesresenärer. Kiruna, Luleå och Åre Östersunds flygplatser klarade sig minst dåligt med passagerarminskningar på 54 procent, 75 procent och 81 procent jämfört med april år 2019. Stockholm Bromma är fortsatt den flygplats som är mest påverkad av pandemin med 96 procent färre passagerare jämfört med före pandemin.

”Att vaccinationstakten ökar och att förberedelser pågår för att åter öppna samhället är naturligtvis glädjande, men har än så länge haft en mycket begränsad påverkan på resandet. Återhämtningen är beroende av vaccinationsinsatserna och pandemin, men även att reserestriktioner lyfts på ett koordinerat och säkert sätt framförallt inom EU. Ett vaccinationsbevis blir också viktigt för att göra ett fritt resande möjligt både inom och till och från EU,” säger Jonas Abrahamsson.

För landets största flygplats, Stockholm Arlanda, minskade antalet resande med 88 procent under april jämfört med april år 2019 och flygplatsen hade 236 000 passagerare vilket motsvarar 64 procent av alla passagerare vid Swedavias flygplatser i april. Sveriges näst största flygplats, Göteborg Landvetter, hade 91 procent färre passagerare i april jämfört med april år 2019 och hanterade drygt 47 000 passagerare.

APRIL 2021PassagerareFörändring med 2019
Stockholm Arlanda235 926-88%
Göteborg Landvetter47 296-91%
Malmö24 069-85%
Luleå21 311-75%
Kiruna 9 076-54%
Umeå8 944-89%
Stockholm Bromma8 085-96%
Åre Östersund7 656-81%
Visby4 857-86%
Ronneby1 408-92%
Totalt368 628-89%

(Foto: Swedavia)

En kommentar

 1. ….angående SWEDAVIA
  sen flera År tillbaka har vi vår verksamhet på den sydligaste Flygplatsen i Sverige under SWEDAVIA´s regim.
  Även byte av Bolagsform, har tyvärr INTE ändrad inställningen och ATTITYDEN på alla nivåer av Chefer och Management.
  Tyvärr har vi konstaterat att strävan efter MONOPOLSTÄLLNING och oviljan att samarbete med externa Företag, som vill expandera på deras ägo, är styrd av ett fyrkantig syn på, att driva ett statligt Företag.
  Kompetensen inom Ledningsgrupper är inte på den Nivån som krävs i denna branschen – oftast är deras erfarenhet med flyget grundat på upplevelserna som Passager, vilket speglar sig i deras arbetsprocess/beslutsfattning.
  Oavsett vilka Operatörer (privat/extern), som inte är knyten till SWEDAVIA,som jag har kontakt med, så är det samma
  klagan om, att SWEDAVIA är inte samarbetsvillig och lyssnar inte på aktörerna.

  …..därför är det inte förvånansvärd att förlust siffror har nått denna nivån.
  Kompetens och Ledarskap visar sig under ändrade/svåra förhållande/situationer och inte nät allt fungerar av sig själv.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.