Ronneby och Kalmar får flyglinje till Frankfurt

Efter flera år av diskussioner har det nu blivit klart att Kalmar och Ronneby får en gemensam flyglinje till Lufthansa-navet Frankfurt. Flyglinjen kommer att flygas fem gånger i veckan med start i september.

Med start den 19 september kommer både Ronneby och Kalmar att ha flygningar till Frankfurt. Den europeiska storflygplatsen som är Lufthansas största nav kommer att ha avgångar fem gånger i veckan till de svenska städerna med en tidtabell som i så stor utsträckning som möjligt kommer att möta både affärs- och privatresenären krav enligt Ronneby Airport.

”En lång process som egentligen startade politiskt redan 2010 har nu nått i mål och vi kan alla glädjas över uppstart av en internationell flyglinje där vi från Ronneby når hela världen. Ett önskemål som både Ronnebys näringsliv och medborgare uttryckt i den förstudie vi genomfört tillsammans i Blekinge”, säger Roger Fredriksson, Kommunstyrelsens ordförande i Ronneby om den nya flyglinjen.

Det är Lufthansa-ägda Air Dolomiti som kommer att trafikera den nya linjen som ska flygas på måndagar, onsdagar, torsdagar, fredagar och söndagar med Embraer 195 som har plats för 112 passagerare. Eftersom Air Dolomiti är en del av Lufthansa går det att boka så kallade ”A till C”- biljetter där resenären kan boka resor ”Ronneby eller Kalmar till världen” och checka in bagage hela vägen.

”Vi är oerhört glada och samtidigt väldigt ödmjuka inför den här förfrågan från Lufthansa och Air Dolomiti. En internationell navförbindelse i Lufthansas linjenät kommer att lösa bristen på effektiva kommunikationer till och från sydöstra Sverige. Detta till det bättre för befintligt näringsliv, för att locka nya besökare, för etablering av nya företag och på sikt även för ökad inflyttning” säger Ronny Lindberg, VD på Kalmar Öland Airport.

Flygningarna ska ha samma avgångstid samtliga dagar som linjen trafikeras. Det blir avgång klockan 12.00 från Frankfurt med ankomst till Ronneby klockan 13.35. Därefter flyger man vidare till Kalmar där Embrarer-flygplanet lättar mot Frankfurt klockan 14.50 för att landa på den tyska storflygplatsen klockan 17.25.

Tyskland är en uttalat viktig marknad för det lokala och regionala näringslivet i Småland och Blekinge. Via Frankfurt når företagen alla tyska destinationer som efterfrågas och ansluter även enkelt till övriga Europa och världen. Den nya flyglinjen öppnar också upp för den internationella turismen till regionen och möjliggör på sikt även nya företagsetableringar och inflyttning till länet skriver Kalmar Öland Airport i ett pressmeddelande.

Air Dolomiti är ett italienskt flygbolag som grundades år 1989 och flyger idag främst på uppdrag av eller i samarbete med Lufthansa från Frankfurt och München till bland annat destinationer i Italien. Flygplansflottan består av 15 stycken Embraer 195.

(Foto: Kalmar Öland Airport/Air Dolomiti)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.