Knapp förbättring för SAS i april

Antalet passagerare på SAS flygningar ökade med två procent i april jämfört med mars, men årets fjärde månad var samtidigt betydligt bättre än april år 2020 då trafiken i princip stod helt stilla.

Trots att påsken inföll i månadsskiftet mars/april blev det ingen markant förbättring av antalet passagerare för SAS i april. Under april flög nästan 320 000 passagerare med SAS vilket motsvarar en ökning med cirka två procent jämfört med mars månad. Även om trafiken och efterfrågan fortsatt är långt ifrån normala nivåer, är jämförelsen mot april år 2020 kraftigt förbättrad eftersom trafiken i stort sett stod still i pandemins inledande fas.

”Vi kan konstatera att bokningsviljan är starkt korrelerad med vaccinationsgrad och lättnader i gällande reserestriktioner, samt att kunderna fortsatt väljer att boka med kort framförhållning. Det finns säkerligen ett stort uppdämt behov av att resa, vilket vi hoppas kunna möta när vi nu  närmar oss den viktiga sommarsäsongen”, säger Karl Sandlund, t.f. VD på SAS.

SAS uppger att man fortsätter att effektivt anpassa produktionen till rådande efterfrågan, vilket reflekteras i en oförändrad kabinfaktor gentemot mars. Kabinfaktorn var på låga dryga 30 procent. Ett exempel på den kraftiga förändringen i april år 2021 mot april år 2020 är att SAS passagerarkilometer ökade 456 procent. Hittills under SAS räkenskapsår 2020/2021, som började i november, är dock antalet passagerare 80 procent lägre än föregående räkenskapsår.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.