Fortsatt tungt på Swedavias flygplatser

Nedgången för Swedavias tio flygplatser höll i sig även i mars eftersom det flög 90 procent färre resenärer jämfört med mars år 2019. Även jämfört med mars år 2020 som delvis påverkades av pandemin var nedgången stor, 74 procent.

Under mars flög närmare 341 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med 90 procent jämfört med motsvarande resenärsnivåer före pandemin i mars 2019. Jämfört med mars 2020, som också var kraftigt påverkad av pandemin, var minskningen 74 procent. Flygresandet är sammantaget kvar på historiskt låga nivåer och marknadsutsikterna fortfarande osäkra på grund av pandemins utveckling och reserestriktioner konstaterar Swedavia.

Resenärsutvecklingen är jämfört med mars 2020 som synes mindre negativ jämfört med mars 2019, då mars i fjol också var kraftigt påverkad av pandemin, medan 2019 var ett normalår. Sett till antalet resenärer hade Swedavia hade drygt 1,3 miljoner resenärer i mars 2020 och närmare 3,3 miljoner i mars 2019.

”Efter drygt ett år med pandemin är flygresandet fortsatt kraftigt begränsat och under mars månad hade våra flygplatser knappt en tiondel av det som var normaltrafik samma tid före pandemin. Inför sommarsäsongen planerar nu flera flygbolag att återvända till våra flygplatser och flygbolagens trafikprogram utökas successivt. Vaccinationsinsatser, lättade reserestriktioner och någon form av hälsocertifikat är dock förutsättningar för en återstart för flygresandet i större skala. Här och nu handlar det fortsatt för hela samhället att begränsa och bekämpa pandemin,” säger Jonas Abrahamsson, Swedavias VD och koncernchef.

Samtliga av Swedavias flygplatser rapporterade stora minskningar i antalet resenärer under månaden och trafikutvecklingen var kraftigt ned inom alla trafikområden. Destinationer inom Norden och utanför Europa saknade nästan helt trafik medan inrikestrafiken och trafiken till Europa utanför Norden hade relativt sett en något bättre utveckling under månaden.

Sammantaget har antalet resenärer vid Swedavias flygplatser minskat med närmare 36 miljoner resenärer sedan inledningen av pandemin.

(Foto: Orlando G Boström/Swedavia)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.