TYA: Risk för brist på flygteknisk personal

Pandemin kan få stora konsekvenser för flyget även i framtiden. Inte minst när det gäller tillgången på mekaniker och tekniker. Det menar Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, TYA, i en färsk rapport.

Gymnasiets flygteknikutbildning finns i dag på sex platser i Sverige och i höst startar en ny utbildning i Arvidsjaur. TYAs färska skolledarrapport, som genomförts första gången för flyg, visar att skolorna upplevt ett ökat söktryck, få avhopp och hög andel med godkänd examen. Det var dock innan pandemin slog till på allvar och i princip stängde ner luftfarten i Sverige. Nu växer oron i branschen att unga inte vågar utbilda sig till mekaniker och tekniker på grund av det osäkra läget. 

”Redan innan pandemin var det brist på kompetens i dessa yrken. I TYAs senaste trendindikator för flygbranschen uppgav över hälften av företagen att de haft svårt att hitta rätt personal de senaste året. Risken är stor att den situationen uppstår igen när flyget återhämtat sig till mer normala nivåer”, säger Åsa Backman, projektledare på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd.

Ungefär nio av tio passagerare har försvunnit från det kommersiella flyget under pandemin. Tio regionala flygplatser i landet har inte haft någon passagerartrafik alls sedan krisen startade. Transportstyrelsen har tidigare uppskattat att passagerartrafiken ska vara tillbaka på 90 procent av 2019 års trafik år 2026. I andra mer pessimistiska scenarier handlar det snarare om 2027 eller 2029.

”När företagen väl återanställer kommer behovet av ny kompetens att vara enormt. För teknisk personal ligger det också stora pensionsavgångar framåt i tiden”, säger Fredrik Kämpfe branschchef flyg hos Transportföretagen, och uppmanar unga som tvekar att tänka tvärtom.

”Det tar ungefär fem år att bli en certifierad flygtekniker. De som är nyutbildade 2026 kommer att med stor sannolikhet snabbt få jobb,” säger Fredrik Kämpfe.

Parallellt med krisen genomgår flyget en teknisk revolution som kommer att få stor betydelse för framtidens mekaniker och tekniker eftersom flyget ska bli fossilfritt. Med bioflygbränsle, el och -vätgasdrift blir flyget inte bara fossilfritt utan delvis helt utsläppsfritt.

”De som utbildar sig nu kommer att få jobba med den senaste tekniken och vara en del av utvecklingen mot ett hållbarare flyg. De kommer att jobba med luftens Teslor”, säger Fredrik Kämpfe.

För TYA fortsätter det viktiga uppdraget att stötta kompetensförsörjningen i flygbranschen genom rapporter och informationskampanjer, samt hjälpa skolorna med den omställning som krävs för att matcha den nya tekniken även i utbildningarna.

”Utan mekaniker och tekniker står planen stilla. Det gäller inte bara passagerarflyget utan även samhällsviktiga transporter som ambulansflyg, brandflyg och polishelikoptrar. Att kompetensen finns den dag flyget är tillbaka är inte bara viktigt för branschen utan för hela Sverige”, avslutar Åsa Backman. 

(Foto: Gerson Rodriguez)

En kommentar

  1. Men herregud, lura inte in några ungdomar i denna bransch nu. De flygtekniker som finns färdiga kommer att räcka länge än. En skola räcker i Sverige med 10-20 elever varje år framöver.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.