Tre flygbolag ska leverera flygresor till staten

SAS, BRA och Air Leap har valts av Kammarkollegiet som leverantör av inrikesresor för statliga resor och för första gången har upphandlingen gjorts helt utifrån miljökriterier.

Kammarkollegiet har genomfört en upphandling för inrikesflygresor för att få till ett statligt samordnat ramavtal för reser med flyg inom Sverige. Bedömningen som gjorts av Kammarkollegiet omfattar bland annat kriterier som flygplansflottans snittålder, insatser som gjorts för att öka andelen biobränslen och andra alternativa hållbara bränslen, samt engagemang i nästa generations klimatneutrala flygplan som drivs med el- och/eller hybridteknologi.

De flygbolag alternativt researrangörer som lämnade anbud i upphandlingen var SAS, BRA, Air Leap och Air Gotland. De två sistnämnda har dock gått samman sedan anbuden lämnades in och därför stoppade Air Gotland sitt anbud. Kammarkollegiet valde samtliga kvarvarande tre flygbolag, SAS, BRA och Air Leap till leverantör för statliga inrikesresor med flyg framöver.

”Vi är stolta att staten har valt att välja Air Leap som leverantör av flygresor i Sverige kommande år. Staten står för en stor volym inom svensk inrikesflyg av naturliga skäl då Stockholm som huvudstad är navet. Det är glädjande och viktigt att staten väljer oss som en av leverantörerna för sina flygresor”, säger Angela Friberg på Air Leap. 

”Jag är otroligt glad och stolt över att vi återigen blivit utvalda till att bli leverantör till samtliga myndigheter, verk och universitet i hela Sverige! Att vårt arbete sedan många år inom hållbarhetsområdet verkligen burit frukt och lett oss hit är extra roligt”, säger Hans Johansson, ansvarig för företagsförsäljningen på BRA.

SAS toppade upphandlingen som genomfördes med 97 av 100 möjliga poäng följt av BRA som fick 93 av 100 och Air Leap samt Air Gotland som fick 30 poäng vardera enligt Dagens Juridik. Det nya avtalet börjar gälla med start den 1 maj 2021 och löper därefter under 12 månader med möjlighet till förlängning med ytterligare 12 månader.

”Vi är stolta och glada över beskedet att SAS toppar listan. Det är ett resultat av vårt långsiktiga och ambitiösa hållbarhetsarbete, där målet är att reducera utsläppen med 25 procent till 2025. Vi erbjuder resenärer i Sverige en attraktiv tidtabell och ett brett nätverk som är anpassat för våra skandinaviska behov och som vi flyger med marknadens mest bränslesnåla flygplan”, säger Karl Sandlund, kommersiell direktör på SAS.

(Foto: Victoria Ström)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.