Danmark vill stärka flyget till Bornholm – lägre utsläpp än färjetrafiken

Den danske transportministern vill prioritera och stärka flyget för transporter mellan Bornholm och övriga Danmark. Anledningarna är att flyget till och från Bornholm står för lägre koldioxidutsläpp jämfört med färjetrafiken och att flyget inte berörs av Sveriges gränsstängningar.

Den danska ön Bornholm som är belägen utanför sydöstra Skåne har både färjetrafik och flygtrafik till övriga Danmark. Under coronapandemin har transporterna till Bornholm dock stött på problem med svenska gränsstängningarna då många resor till Bornholm från övriga Danmark går via Sverige och Ystad där färjor seglar till Bornholm.

Med bakgrund av detta vill nu den danska transportministern Benny Engelbrecht titta på möjligheterna att stärka flyget till och från Bornholm med flera nya flyglinjer enligt CHECK-IN.DK. Detta eftersom flyget inte påverkas av hur Sverige agerar med sina gränser och att flygets klimatpåverkan är lägre än färjetrafiken för transporter till och från Bornholm enligt transportministern.

”Det är tydligt att färjedriften till Bornholm är mycket koldioxidintensiv, även om den går via Ystad, och därför är det en av platserna där propellerplan har ett bättre koldioxid-avtryck än färjorna har, och därför är det också något som vi kommer att titta på, för Bornholm befinner sig i en speciell situation där man har ett behov av att få tillgång till resten av Danmark”, säger Benny Engelbrecht till CHECK-IN.DK.

I dagsläget flyger DAT som enda flygbolag året runt, till och från Bornholm. Det danska flygbolaget flyger året runt till Köpenhamn, en flygning på ungefär 40 minuter, och har vår/sommarlinjer till Aalborg och Billund. Sommartid flyger även Alsie Express från Sönderborg till Bornholm.

(Foto: Danielle dk)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.