Airbus lanserar studie för 100% fossilfritt flygbränsle

Airbus, den tyska rymdmyndigheten DLR, Rolls Royce och bränsleproducenten Neste har tillsammans startat ett projekt som ska titta på effekterna för prestanda och utsläpp när flygplan använder sig av helt fossilfritt bränsle.

I projektet som nu lanserats med ett flertal aktörer inom flygindustrin ska tester med 100 procent fossilfritt flygbränsle i flygplanstankarna utföras både på marken och i luften med en Airbus A350-900 som drivs med Rolls Royce Trent-motorer. Redan nu har marktester med 100 procent fossilfritt bränsle i flygplanets system genomförts hos Airbus i Toulouse.

Under april tar projektet nästa steg när man kommer att påbörja mätningar i luften med en specialkonfigurerad Falcon 20-E ”chase plane” som ska samla in data hur 100 procent fossilfritt bränsle i en Airbus A350 påverkar utsläppen vid flygning. Redan den 18 mars lyfte däremot en A350 från Toulouse med en bränsleblandning bestående av 100 procent fossilfritt flygbränsle. Det fossilfria bränsle som ska användas i projektet kommer från finska Neste som är världsledande på fossilfritt flygbränsle.

”Fossilfria flygbränslen är en viktig del av Airbus ambition att minska flygindustrins klimatpåverkan och vi arbetar nära med ett antal partners för att säkerställa en hållbar framtid för flygresor”, säger Steven Le Moing, New Energy Programme Manager på Airbus.

I dagsläget kan flygplan flyga med maximalt 50 procent fossilfritt flygbränsle på grund av det befintliga regelverk som finns. Det projekt som nu ska genomföras hoppas man ska bidra till en användning av 100 procent fossilfritt flygbränsle på sikt.

(Foto: S. Ramadier/Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.