Helikopterpilot åtalas efter landning i bostadsområde

En helikopterpilot åtalas av Skaraborgs tingsrätt för att under början av år 2020 landat med en helikopter i ett bostadsområde. Detta ska enligt åklagaren inneburit fara för andras liv och egendom medan helikopterpiloten nekar till brott.

Den 9 januari år 2020 landade en helikopterpilot med en helikopter i ett villaområde i Karlsborg. Helikoptern som är av typen Bell Huey, en modell mest känd från Vietnamkriget, ska enligt anmälan som kom in till polisen landat på två containrar vid pilotens egen tomt. Senare ska helikoptern lyft igen och lämnat bostadsområdet som beskrivs som ett område där hus och andra byggnader står tätt.

På grund av händelsen åtalas nu piloten för grov vårdslöshet i flygtrafik, vilket P4 Skaraborg rapporterar om, eftersom åklagaren menar att piloten ”utsatt andras liv och egendom för fara” genom att landa helikoptern, med mycket små marginaler för fel, i bostadsområdet.

Piloten nekar till brott och menar att han varit tvungen att landa i bostadsområdet eftersom han befunnit sig inom ett militärt område samtidigt som hans radioutrustning inte fungerat. Pilotens flygcertifikat har efter händelsen omhändertagits av Transportstyrelsen. Dels på grund av landningen i bostadsområdet, dels på grund av att piloten flugit in i Karlsborgs kontrollzon och ett restriktionsområde utan tillstånd vid händelsen. Vidare ska det framkommit att den amerikanskregistrerade helikoptern inte får framföras i svenskt luftrum utan särskilt tillstånd och något sådant tillstånd har aldrig utfärdats.

(Foto: Airwolfhound, helikoptern av typen Bell Huey på bilden har inget med händelsen att göra)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.