Skövde Airport blir bas för frakt med förarlösa flygplan

Skövde Airport har tecknat avtal med det brittisk/bulgariska företaget Dronamics om att etablera en bas för förarlösa flygplan för småskalig frakt på kortare distanser. Målet är att kunna starta fraktverksamhet under år 2022 på Skövde Airport.

Arbetet med att etablera Dronamics i Skövde har pågått sedan våren 2020 med stöd av Business Region Skaraborg och Business Sweden. Skövde Airport kommer inledningsvis tillsammans med Liege i Belgien, Brescia i Italien, Osijek i Kroatien och Seinäjoki i Finland utgöra ett nätverk med fraktportaler. Dronamics ambition är dock att utöka nätverket till 35 flygplatser i 11 länder.

Skövde Airport har valts ut för flygplatsen har de faciliteter som Dronamics kräver samt för sitt geografiska läge mellan Stockholm, Göteborg, Oslo och Köpenhamn. Under året kommer Dronamics att etablera sig på Skövde Airport i syfte att kunna komma igång med fraktflyg under första halvan av 2022.

Den förarlösa flygplanstypen som ska användas, ”The Black Swan” har en spännvidd på 16 meter och kan lasta upp till 350 kg och har en räckvidd på ca 2500 km. Det drivs av en Rotax bensinmotor. Flygplanen kommer att flygas från en förarcentral på Skövde Airport och utöver själva flygningarna kommer det behövas lokala transporter för de så kallade ”första och sista milen”.

”Etableringen av Dronamics ligger helt i linje med Skövde Airport vision om att utöka fraktverksamheten utan att behöva ta emot större och tyngre flygplan. Med the Black Swan har flyget fördelar med snabbheten, lastbilens fördelar med låga kostnader, och är framförallt mer miljövänligt än traditionellt flyg. Mindre utsläpp och framförallt mycket mindre buller”, säger Anders Löfvenborg VD på Skövde Airport.

De tekniska lösningarna är inte den största utmaningen, utan den det är regelverket som administreras av EASA. Regelverket förväntas vara på plats vid slutet av 2021 och målsättningen är då att komma igång tidigt 2022. Skövde Airport är både stolta och glada över att fått möjligheten att vara med i ett så tidigt stadium av den nya framtida logistiklösningen skriver man i ett pressmeddelande.

(Foto: DegaZ)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.