Västeråsarna vill ha kvar sin flygplats

Folkomröstningen i Västerås gällande framtiden för stadens flygplats fick ett tydligt resultat. Drygt 78 procent av de röstande vill behålla flygplatsen vilket går emot det beslut som Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet i Västerås tog under år 2020 om att avveckla flygplatsen.

I september år 2020 beslutade Västerås kommunfullmäktige att avveckla verksamheten på Västerås flygplats. Under samma månad inkom senare underskrifter från fler än 18 000 personer till politikerna och detta öppnade för en folkomröstning om Västerås flygplats framtid. Folkomröstningen genomfördes den 21 mars med en tydlig majoritet för att behålla stadens flygplats.

Drygt 78 procent av de röstande röstade nej till en avveckling av Västerås flygplats enligt Västerås Stad. Valdeltagandet blev dock lägre än vad man önskat med endast 37,7 procent av de röstberättigade som avlade en röst. Hur det låga valdeltagandet kommer att påverka de styrande politikerna i Västerås Stad återstår att se, men den socialdemokratiska ordföranden i kommunstyrelsen, som gått i spetsen för en nedläggning, menar att man måste ta hänsyn till väljarnas besked i folkomröstningen.

”Det är klart att det är ett tydligt utslag av de röstande. Vi får analysera resultatet, men det är klart att vi på något vis måste hörsamma väljarnas intentioner här”, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson till SvD.

(Foto: My another account)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.