Åsele rustar för drönare

Drönare och elflyg ska få en ny testarena vid Åseles flygfält där den befintliga stationsbyggnaden ska rustas upp för att kunna vara en plats för drönarflygning redan i sommar. 

Luftfartsverket ska tillsammans med Örnsköldsvik, Storuman och Åsele näringslivstiftelse börja testa större fjärrstyrda drönare. En del i projektet blir nu att Åseles flygfält, Genlanda, ska rustas upp för att i första hand vara värd för tester med fjärrstyrda drönare men på sikt också för elflygplan vilket SVT Västerbotten rapporterar om. Upprustningen innebär bland annat en renovering av den befintliga stationsbyggnaden på flygfältet där det lilla flygledatorn som finns ska utrustas för att kunna fjärrstyra drönare. 

Enligt SVT ska tester av drönare starta under sommaren och då med drönaren Katla 25 från det svenska företaget Katla Aero. Katla 25 har en kapacitet att frakta last på 10 kilogram i en hastighet av 250 kilometer per timme. Det finns även ett projekt mellan Åsele och Fredrika som innefattar tester av att transporter med Katla 25 relaterade till COVID-19, exempelvis skyddsutrustning och covidtester, mellan de båda städerna. 

I framtiden siktar Åsele näringslivsstiftelse dock inte bara på att ha ett testcenter för drönare utan även för elflygplan och att ha ett innovationscenter på Åsele flygfält.

(Foto: IBG, drönare mellan Linköping och Norrköping.)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.