Transportföretagen: Ett år med pandemin – kris för flyget

Vaccinationsbevis och harmonisering av reserestriktioner. Det presenterar Transportföretagen – Flyg som viktiga åtgärder i en rapport för att flyget ska komma igång igen och konstaterar även att krisen för flyget under coronapandemin ständigt underskattats.

Skulle inte flygmarknaden återhämta sig i närtid krävs träffsäkra kris- och stödåtgärder för att rädda företag och arbetstillfällen. Samtidigt måste åtgärder vidtas för att resandet ska komma igång igen. Det skriver Transportföretagen – Flyg i en ny rapport om coronapandemins påverkan på flygbranschen.

Flygresandet i Sverige är just nu 90 procent lägre jämfört med samma tid år 2020 och efter att en återhämtning kunde ses under sommaren år 2020 har det under hösten och vintern varit tydligt att återhämtningen kommit av sig. År 2021 är ett ovisst år för flygbranschen vilket Transportföretagen – Flyg lyfter fram i sin rapport som även visar att företag inom flygbranschen uppger att de viktigaste åtgärderna för att flyget ska kunna återhämta sig i år handlar om att staterna måste tillåta och underlätta ett smittsäkert resande. Exempelvis genom harmonisering av reserestriktioner och införandet av vaccinationsbevis.

”Trots flera bra insatser har regeringen kontinuerligt underskattat krisen. Flyget är ett ekosystem där alla aktörer måste fungera i luften och på marken. Utan företag som till exempel underhåller flygplan, sköter incheckning och tar hand om passagerarna stannar systemet. Vår rapport visar att företagen tyvärr känner stor osäkerhet inför framtiden och jag är genuint orolig”, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen – Flyg.

I rapporten presenteras att nästan sex av tio företag uppger att de har svårt att uppskatta om omsättningen kommer att öka eller minska i år och många företag utesluter inte ytterligare personaluppsägningar. Framtidsutsikterna är fortfarande mycket osäkra och delvis beroende av hur smittspridningen utvecklas och när restriktionerna för vår rörlighet lyfts. När passagerarna uteblir drabbar det direkt flygbolag och flygplatser. Men även andra företag i flygbranschen som arbetar med att upprätthålla svensk luftfart som marktjänster (incheckning, bagagehantering etc.) samt service- och underhållsverksamhet påverkas.

Vidare lyfts flygets betydelse för hela samhället fram. Ett exempel på detta är att före pandemin kunde ungefär 60 procent av alla utländska gästnätter i Sverige tillskrivas flyget och i kommuner som Sigtuna, Härryda och Nyköping där Arlanda, Landvetter respektive Skavsta finns har krisen fått allvarliga ekonomiska spridningseffekter enligt Transportföretagen – Flyg.

”Människor och företag vill resa och behöver flyget. Det finns ett stort uppdämt behov av att återuppta kontakter igen. Nu måste Sverige se till att fullfölja vaccinationsplanen och arbeta för öppna gränser. Regeringen kan inte passivt vänta ut smittläget utan måste redan nu arbeta för att öppna upp för smittsäkert resande. Ett första steg skulle kunna vara att regeringen säkerställer en resebubbla i Norden och med andra länder dit svenskar väntas resa redan till sommaren och gör det möjligt för arbetspendlare och besökare att färdas fritt över gränserna. Regeringens uppdrag om vaccinationsbevis är mycket välkommet men mer måste göras för att ett normalt resande ska vara möjligt”, avslutar Fredrik Kämpfe.

Rapporten som tagits fram bygger på en enkät som genomförts under februari i år och som skickats till Transportföretagens medlemsföretag inom flygbranschen. Medlemsföretagen är bland annat flygbolag, flygtrafikledning, flygplatser, flygskolor, marktjänster samt service- och underhållsverksamhet.

(Foto: Jonah de Graaff/Pixabay)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.