Skellefteå Airport arbetar för en grön omställning

Skellefteå Airport hade år 2020 för första gången ett nollutsläpp av fossil koldioxid och har idag fossilfri uppvärmning, fossilfri grön el samt fossilfria drivmedel till sin fordonsflotta och nu presenteras fler nyheter för en grön omställning.

Skellefteå Airport samarbetar i flera projekt tillsammans med bland andra Skellefteå Kraft, Skellefteå Science City, Sustainable Skellefteå, Northvolt och InnoEnergy för att den gröna omställningen av flygbranschen ska bli verklighet samt att visa på Skellefteåregionens lämplighet för exempelvis testning, forskning och utveckling inom området. 

”Skellefteåregionen har unika förutsättningar för att utveckla fossilfritt flyg. Tillgången till kunnande inom batteriteknologi, elförsörjning och flygplatsdrift samt flera potentiella flyglinjer som kan opereras genom fossilfria flygplan gör att platsen är optimal för att leda och driva den gröna omställningen”, säger projektledare Henrik Littorin.

Fokus för Skellefteå Airport ligger på en utveckling av el- och vätgasflyg samt ökad tillgänglighet till bioflygbränsle vilket syftar till att ersätta fossilt flygbränsle med fossilfritt bioflygbränsle. Under år 2021 kommer flera viktiga steg att verkställas som kommer göra Skellefteå Airport till en av de första flygplatserna med en helhetslösning för framtidens fossilfria flygresor.

De huvudmålen som finns för år 2021 för Skellefteå Airport är att man ska installera laddinfrastruktur för elflygplan, få biobränsle till flygplatsen som flygplan ska tankas med och träffa en överenskommelse med industriella partners för att gemensamt utveckla vätgasflyg. Den laddinfrastruktur för elflygplan som ska installeras kommer att fungera till både horisontalstartande elflygplan samt vertikalstartande farkoster (eVTOL) och blir den kraftigaste elförsörjning för laddning av elflyg i landet enligt Skellefteå Airport.

”Den pågående gröna omställningen är ett prioriterat utvecklingsområde för oss. Vi är stolta över att ligga i framkant och kunna bidra till att driva utvecklingen. För att skapa bättre livsmiljö för våra barn och barnbarn är det nödvändigt att kombinera innovationskraft med långsiktiga åtgärder, och där blir rätt val av samarbetspartners avgörande. Jag ser med stor tillförsikt fram emot vad våra planerade insatser under 2021 kommer att resultera i för oss som seriöst satsande klimatsmart flygplats – och för branschen som helhet”, säger Skellefteå Airports VD Robert Lindberg. 

(Foto: Skistar)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.