Pragusa – långlinjer från Prag och Dubrovnik

Ett nytt flygbolag med fokus på långlinjetrafik har sett dagens ljus i Europa. Bolaget som har namnet PRAGUSA.ONE ska etablera sig med baser i Prag och Dubrovnik med linjer till Nordamerika och Asien.

Namnet på det nya flygbolaget i Europa som ska satsa på långlinjer är PRAGUSA.ONE och bakom det står ett brittiskt bolag. Namnet är en kombination av Prag och Ragusa som är en historisk republik runt Dubrovnik. Flygbolaget ska ha baser i de två nämnda städerna och planerar att bland annat erbjuda resenärer sju och 14 dagars resor till Nordamerika och Asien.

Enligt bolagets hemsida ska man flyga från både Prag och Dubrovnik till New York, Los Angeles, Johannesburg, Beijing, Kuala Lumpur, Tokyo, Chengdu och Singapore. Flygningarna ska utföras med Airbus A330 och A350 och enligt Simple Flying ska flygplanen konfigureras med enbart en premiumekonomiprodukt i kabinen. PRAGUSA.ONE avser att starta flygtrafik redan i juni i år men då genom wet-leasing av två Airbus A350-900 och två A330-300. Egen trafik ser det däremot inte ut att bli förrän år 2024 då bolagets egna Airbus A350-flygplan ska börja levereras.

Coronapandemin har inneburit att luckor har skapats på flera marknader och PRAGUSA.ONE ser en möjlighet att täppa igen några av dessa med sina lansering. Exempelvis hade Dubrovnik trafik under sommaren före pandemin till Philadelphia med American Airlines, men i år kommer den linjen inte att trafikeras. I Prag har Hainan Airlines, CSA Czech Airlines och China Eastern flugit till Asien före pandemin med en del transfertrafik till och från andra destinationer i Asien. Med PRAGUSA.ONEs direktlinjer hoppas det nystartade flygbolaget på att ta en del av denna marknad genom att erbjuda direktflyg, något som resenärer väntas vilja resa med i större utsträckning än tidigare på grund av pandemin.

(Foto: Laurent Errera)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.