CSA Czech Airlines väljer en sista utväg före konkurs

Som en sista utväg innan konkurs ska CSA Czech Airlines omorganiseras eftersom det 98 år gamla flygbolaget inte har möjlighet att nu uppnå de finansiella krav som ställdes på bolaget under förra året.

Före pandemin var det 98 år gamla flygbolaget CSA Czech Airlines ett lönsamt flygbolag men coronapandemin har inneburit att bolaget har intäkter som motsvarar 20 procent av de man hade före pandemin. Under förra året beviljades CSA ett skydd mot sina kreditgivare men efter att detta löpte ut i slutet av februari ska bolaget nu omstruktureras för att undvika konkurs. Detta efter att man lämnat in en ansökan gällande detta till en tjeckisk domstol.

CSA har inte tagit emot något statligt stöd från Tjeckien under pandemin och flygbolagets ägare, Smartwings, har tidigare tackat nej till statlig stöd eftersom det kom med krav på ett delvis statlig ägande av CSA. Vidare har Smartwings och CSA sedan i augusti begärt att den tjeckiska regeringen ska lansera ett COVID-stöd för flygbolag likt andra länder men detta har inte skett.

En omorganisering av CSA väntas bland annat innebära att bolaget går samman med moderbolaget Smartwings som är ett tjeckiskt flygbolag med fokus på semesterflygningar.

CSA är världens femte äldsta flygbolag och har i nuläget endast en flygplansflotta som består av en Airbus A319 och en A320 samt fem ATR 72. Moderbolaget Smartwings är desto större och har en flygplansflotta som består av 38 Boeing 737 i olika versioner, varav sju är 737 MAX. Tidigare har CSA trafikerat ett flertal destinationer i Sverige. Dels sträckan Prag-Hamburg-Göteborg och Prag-Stockholm Arlanda men under ett antal somrar även Prag-Växjö-Linköping-Prag.

(Foto: Cro12)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.