Stockholm Skavsta hotas av konkurs

Konkurs inom några veckor kan bli verklighet för Stockholm Skavsta Airport varnar flygplatsens VD om man inte får hjälp med ekonomisk garanti för ett banklån. Samtidigt är flygplatsen den enda där kustbevakningens flyg och landets brandflyg finns baserat.

Stockholm Skavsta Airport som ägs till 9,9 procent av Nyköpings kommun och av den franska flygplatsoperatören Vinci Airports som äger resten av flygplatsen, riskerar att gå i konkurs inom några veckor om man inte får in mer pengar rapporterar SVT Sörmland. Flygplatsen för just nu diskussioner med Nyköpings kommun om att kommunen ska ställa upp som ekonomisk garant för ett lån som ska inbringa viktiga pengar för att Skavsta ska kunna fortsätta vara öppen enligt SVT.

Flygplatsens VD, Cédric Fechter, berättar för SVT Sörmland att man är inställd på att överleva men att pengar behövs snabbt för att Skavsta flygplats ska överleva eftersom coronapandemin inneburit kraftigt minskade intäkter. Trafiken på Skavsta flygplats har precis som på de flesta flygplatserna minskat kraftigt på grund av pandemin och i januari flög det drygt 85 procent färre resenärer via flygplatsen jämfört med samma månad år 2020 enligt passagerarsiffror från Transportstyrelsen.

Cédric Fechter lyfter även fram att Skavsta flygplats är den enda flygplatsen i landet som är bas för kustbevakningens flyg och även det svenska brandflyget som Saab ansvarar för har sin bas på Skavsta. Därför vill flygplats-VD:n även inleda diskussioner med Trafikverket eftersom intäkterna från kommersiella flyget inte längre kan kompensera för de kostnader som det innebär för Skavsta flygplats att göra det möjligt för samhällsviktigt flyg att använda flygplatsen dygnet runt.

De trafikerande flygbolagen på Stockholm Skavsta Airport är lågprisflygbolagen Ryanair och Wizzair, men även Ryanairs dotterbolag Lauda trafikerade flygplatsen före pandemin.

(Foto: TS Eriksson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.